FC Bitcoin Perspective

Bitcoin dostupan i na automatima za novac

Elektronska valuta bitcoin, zasnovana na principu novčane onlajn razmene bez posrednika, od sada je dostupna za preuzimanje i na automatima za novac.

Kurs elektrosnke valute bitcoin trenutno iznosi čak 212.78 dolara ili 157.58 eura. U svom začetku, ova virtuelna valuta vredela je 13 dolara. Ove godine u aprilu na Internetu je cirkulisao Bitcoin elektronskog novca u vrednosti od oko 2 milijarde dolara.

Pored elektronskog novčanika, kojeg na svom telefonu ili kompjuteru ima svaki korisnik Bitcoin valute, od nedavno je instaliran i prvi automat za ovaj elektronski novac.

Automat iliti Bitcoin ATM nalazi se u jednom kafeu u Vankuveru, Kanada. Ovaj uređaj na sebi ima čitač dlana, tako da je dozvoljeno jednoj osobi da načini transakciju od maksimum 3,000 dolara dnevno.

Bitcoin valutu jedni osporavaju, nazivajući je utopijskom jer je bez kontrole odgovarajućih institucija, dok je drugi vrlo rado koriste upravo zbog toga što je decentralizovana.

Najčešći biznis korisnici su kompanije koje se bave elektronskim poslovanjem. Kompanija BitPay omogućava bitcoin novčane transakcije za 10, 000 trgovaca, od kojih su 50 odsto iz Severne Amerike, a 25 odsto iz Evrope.  Kažu da su i umetnici ti koji prihvataju kupovinu u bitcoin valuti.

Izvršni direktor BitPay-a Stefan Per rekao je u intervju za PBS da je prednost plaćanja bitcoinima putem BitPay-a, u odnosu na npr. PayPal, u tome što iz Bitcoin novčanika vi sami plaćate, što je takozvana “push” transakcija. S druge strane, putem PayPal-a dajete drugome ovlašćenje da povuče vaš novac sa računa čineći tako “pull” transakciju.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o Bitcoin konceptu ali i o novim vrstama globalnih valuta, predlažemo da pogledate prezentaciju sa TED konferencije na ovu temu.

foto: Bitcoin