Screen shot 2013 10 15 at 22.01.04

Purpurno jezero

Svojom jedinstvenom bojom privlači zaljubljenike u čuda prirode, očarava ali i plaši. Zovu ga još „krvavo“ jezero, jer podseća na ogromnu lokvu krvi gledano sa visine. Po mnogo čemu je posebno. Predstavlja pravu atrakciju za Senegal.

Nedaleko od  Dakara, nalazi se ovo spektakularno jezero Retba. Svojom ružičastom bojom privlači brojne turiste celog sveta. Svoju jedinstvenu boju, koja se menja od svetlo roze do tamno ljubičaste, duguje svojim stanovnicima i visokom salinitetu. Boja je najizraženija u periodu suša, od novembra do juna.  Tada podseća na milkšejk od jagode. U kišnoj sezoni boja je mutna.

Slanoća jezera mu je slična kao i Mrtvom moru, mada ga nekad i premašuje. Koncentracija soli bude i viša od 40%, što ga čini najslanijim jezerom na svetu. Za razliku od Mrtvog mora u ovom jezeru žive halobakterije, zvane Dunaliella salina, koje su ružičaste i ljubičaste boje, a hrane se solju.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Površina jezera je 3 kvadratna kilometra. Prosečne dubine je do 3 metra.

Sa  njegovog dna svakodnevno se izvlači velika količina „belog zlata“. So vade takozvani „berači“ golim rukama. Kako bi se zaštitili od nagrizanja, koža berača i svih onih koji bi želeli da se pokvase u njemu, mora da bude dobro namazana shea puterom.

foto: YouTube screenshot