ID 10033465

Ljubav i energija

Ljubav možemo da posmatramo kao ples u dvoje, kao uzajamnu saradnju, zajedničko kretanje u istom smeru, ritmu i energiji. Ipak, i pored fantastičnog kretanja, razumevanja, uvažavanja, dopadanja, katkad javi se problem. Zbog njega se velike ljubavi završavaju. O čemu se radi…

Često čujemo kako neko govori „ne mogu da podnesem tu energiju“ ili „on/ona ima tako prijatnu energiju“. Za žene je svojstveno da samo dodirom prekidača učine da sijalica pregori, i to u trenutku kada su tužne, iznervirane… Isto tako veoma negativno znaju da utiču na odnos, jer u trenucima nezadovoljstva traže mušku pažnju. Ukoliko je ne dobiju, odnosu preti nestabilnost.

Muška populacija loše raspoloženje rešava fizičkom aktivnošću. Fudbal, basket sa prijateljima, povrati ih u život. Zato bi žene u ovom slučaju trebalo da se ugledaju na muškarce, i u kriznim trenucima posvete se samo sebi. On u tim momentima ne sme da bude njeno glavno interesovanje.

Kako uvek više verujemo u neuspeh, tako je i loša energija uvek jača. Da bismo je se oslobodili, potrebno je da sve negativno pretvaramo u pozitivno. Što nije nemoguće, ali zahteva rad i hrabrost za lične sukobe.

Svi imamo energiju, a da li će ona biti stvaralačka ili ne, zavisi od našeg mentalnog rada, samoostvarenja. Upravo zato dolazi do sukoba u muško ženskom odnosu, posebno kada je žena školovana, a muškarac ne. On kao jači pol, veruje da bi trebalo da bude i dominantan, uvek za korak ispred žene, i tada se javlja problem.

Negde u njegovoj podsvesti stoji misao da žena, svakako fizički slabija, bi trebalo da mu se pokorava, ma koliko da on o tome svesno ne razmišlja. Ipak, svi oni strahuju od žene koja je u stanju da da život, ali i da bez rasprave ode. U slučaju da je žena obrazovanija, njena energija je usmerenija pa se i čini jačom, zbog čega muškarac oseća poraz. On svoju energiju previše troši, jer je prinuđen da radi poslove koji ga ne interesuju, jer želi da zaradi mnogo novca i time stekne sigurnost u sebe i osnuje porodicu, jer je često na tom putu materijalnog ostvarenja nezadovoljan.

U svom tom trošenju, nije sposoban da se umiri i uveća svoju energiju, a ona nam uvek ponestane kada se bavimo lošim stvarima i predajemo nezadovoljstvima, odnosno kada ih veličamo. Tada dama može da bude kriva za sve i, za partnera, nedovoljna u svemu.

U odnosu školovanog muškarca i neobrazovane žene, ili žene koja ima iole manje znanja, stvari stoje malo drugačije. Praksa je pokazala, u velikom broju slučajeva, da muškarac tada postaje manje pažljiv, neuviđajan i u određenim trenucima veoma nadmen. U stanju je da u društvu, ženinu rečenicu poklopi svojim negodovanjem.  Možda se ovo dešava iz razloga što on godinama radi na znanju, ali ima potrebu da još više raste. Ako, u tom slučaju, njegova ambicija ne pronalazi put do ostvarenja, dolazi do trošenja energije na svakodnevna mentalna takmičenja sa svojom okolinom, pa i negativnog naboja. Često se razlog nepristojnog ponašanja ovih muškaraca, nalazi u tome što veruju da nisu izabrali dovoljno ambicioznu ženu zbog koje bi težili da postanu još bolji.

Jedan od najboljih plesnih parova u našoj zemlji na prvi pogled izgledao je fantastično.Toliko telesnih sposobnosti, uzajamne saradnje, uklapanja prelepih figura mogli ste da vidite na jednom mestu, ali je sve poništio problem energije. Plesačica je bila jača. Taj ples u trenutku odigravao se između potpuno ostvarene žene i dečaka. Jasno je da je muškarac čitavog života radio na svom pokretu, telesnim sposobnostima, u čemu je duh ostao neobogaćen, mentalni potencijal zapostavljen. Njegovi idealne telesne mogućnosti nisu imale težinu i nisu govorile ništa. Sve je igledalo lažno, osim nje. Plesačica je snagom uma perfekto pokretala svoje telo.

Kojim god poslom da se bavimo, mentalni deo ne smemo da zapostavljamo. Mnoge ljubavi su prekinute upravo zbog nepoklapanja energije, koja se najviše odražavala na seksualni onos, jer je muškarac imao utisak da je dama suviše dominantna. Čak ni u krevet ne možemo da odemo umno i duhovno prazni, nedovoljni. Zato je potrebno je da što više čitamo, shvatamo, bogatimo duh kako bismo usmerili energiju i bili dobri u odnosu. Sustizanje ženske dominacije ne sme da se ogleda u fizičkoj jačini, već  ličnom radu i rastu.

Za osvešćenu i dugu ljubav potrebna nam je usmerena, kontrolisana, odnosno stvaralačka energija, koju postižemo neprekidnim umnim, duhovnim i telesnim radom.

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net