Airplane and sunset

Od sada – gedžeti mogu da se koriste u avionu!

Do sada, vladao je mit kako korišćenje gedžeta tokom leta može da izazove avionsku nesreću. To više ne važi…

Američka federalna avio asocijacija (FAA) izmenila je svoj pravilnik o korišćenju elektronskih uređaja u avionima tokom leta – sada ne morate da svoje gedžete isključujete pri poletanju, sletanju i tokom leta. Zahvaljujući srodnim tehničkim propisima i standardima, FAA je “ustanovila” da je ovaj mit bio neutemeljen. Ipak ova izmena ne dozvoljava potpunu slobodu u korišćenju gedžeta…

Naime, prilikom svih faza leta, dozvoljeno je da uređaji (mobilni telefoni, tableti, kamere…) budu uključeni ali sa isključenim prijemnikom signala mobilne mreže. Ovo u praksi znači da jedino ne smete koristiti vaš uređaj za razgovore i slanje i prijem SMS-a tokom poletanja, samog leta i sletanja. U toku ovih faza, dozvoljeno je slikanje, snimanje, igranje igrica, čitanje, gledanje filmova… pa čak i korišćenje Bluetooth i NFC veze. Ukoliko avio-kompanija pruža i uslugu bežičnog (Wi-Fi) Interneta, dozvoljeno je čak i da budete online tokom leta.

Iako ovaj pravilnik obavezuje severnoameričke avio-kompanije da postupaju po njemu, sama njegova izmena u ovom segmentu predstavlja početak nove ere u avio-transportu.

Uskoro, YouTube će biti preplavljen video klipovima iz aviona raznih tematika, letovi će manje biti stresni jer ćete se tokom leta zabavljati uz muziku ili film, bićete produktivniji jer ćete možda i neki posao obaviti. Sve u svemu, putovanje avionom trebalo bi da postane lepše i prijatnije iskustvo.

Foto: coward_lion