Facebook Home ilustracija

Facebook home – početak i kraj

Facebook je predstavio svoj pristup Android uređajima – Facebook Home. Iako se možda očekivalo i više od Facebook-a, i ovaj potez je radikalan. Ali šta je praktičan dobitak – i za korisnika ali i za Facebook?

Facebook Home je u stvari “launčer” iliti aplikacija koja omogućava da vaš početni ekran i grupisanje aplikacija izgleda lepo ali i funkcionalno. Da ne biste pamtili ovaj robustan opis, Facebook Home je isto što i HTC Sense, Samsung TouchWiz, Apex, GoLauncher… Nadam se da se sada totalno razumemo a ako sebe smatrate Android početnikom, trk na Google Play i potražite neku od ovih aplikacija i sve će vam biti jasnije. Kao i ostali konkurenti u ovom segmentu, Facebook se odlučio da Home bude skoro pa kompletno rešenje – osim klasičnog prikaza aplikacija, i zaključan ekran biće u Facebook fazonu. Sada krećemo sa detaljima…

[sections] [section title=”Početak…”]

Budite se. Alarm na vašem telefonu se odavno već oglasio i posežete za njim ne biste li ga isključili. Počinje vaša jutarnja rutina. Nakon što obavite osnovne obaveze, ponovo uzimate svoj telefon da biste videli da li kasnite tamo gde ste krenuli, kakva je vremenska prognoza i šta ima novo na Facebook-u. Upravo u ovom momentu Facebook Home uskače u priču. Čim ga pokrenete, na zaključanom ekranu pojavljuju se slike vaših FB prijatelja ili samo onih čije objave želite da pratite. Direktno sa tog ekrana, možete da “lajkujete” njihovu fotografiju, “tagujete” je ili komentarišete. Znači, već ste u toku sa dešavanjima o kojima vaši FB prijatelji pišu i dele. Dan je počeo.

[/section] [section title=”…Sredina…”]

U toku dana, neko vam šalje neku poruku ili mejl. Na zaključanom ekranu se pojavljuju notifikacije o ovim porukama što je super jer odmah možete da vidite da li je nešto bitno ili ne. Ali kako vam je stigla posebna poruka od prijatelja sa Facebook-a preko Messenger-a, morate na nju i da odgovorite. I to bez obzira šta trenutno radite na telefonu jer uz Head Bubble, stalno možete da razmenjujete FB poruke sa vašim prijateljima. Sjajno! Više ne morate da šaljete SMS i trošite novac na njega a pri tom postižete veću privatnost poruka (osim što Facebook zna za sve poruke koje ste poslali ili primili).

Uz to, direktno sa “početnog ekrana” (ukoliko se to može tako nazvati), u jednostavnom izboru između tri opcije – Apps (spisak svih aplikacija i igrica na vašem telefonu), Camera i poslednje korišćena aplikacija – birate kameru da zabeležite momenat uz popodnevnu kaficu i delite tu sliku sa svima preko, logično, Facebook-a. Odmah zatim svi koji su takođe pored svojih istih telefona kao što je vaš, vide šta ste “okačili” i odmah sa ekrana svog telefona “lajkuju” i komentarišu. Hej, pa ovo zvuči kao da su vaši Facebook prijatelji baš pored vas.

[/section] [section title=”…Kraj.”]

Dan se privodi kraju. Svašta se danas dešavalo i videlo, ali isto toliko i “lajkovalo”, “šerovalo”, “tagovalo” ali i komentarisalo. I to sve direktno preko vašeg Android telefona tj. Facebook Home-a. Sada je vreme da se malo odmori od tolikog druženja i doživljavanja života oko sebe. Ali sutra je novi dan. Novi prizori koje treba podeliti sa drugima. Ostavljate poslednji status za danas a telefon stavljate na punjač. A Facebook Home vas čeka već narednog dana sa novim detaljima sveta koji okružuje vaše prijatelje.

[/section] [/sections]

Iako ste upravo proživeli jedan dan koji može biti i vaš dan ili dan nekoga koga poznajete, sigurno uviđate nekoliko momenata koji mogu imati dvojaku vrednost. Facebook Home je kreiran sa namerom da se od samog pokretanja vašeg telefona, uključite u virtuelni svet koji je Facebook kreirao. Svet u kome se sve misli, slike, zvuci… dele sa drugima javno ili privatno. Svet u kome ste lako u toku sa dešavanjima vaših stvarnih i Facebook prijatelja ali i sa kojima delite svoju svakodnevnicu. Iako sve ovo može biti posmatrano sa pozitivne strane, treba sagledati i moguće dalekosežnije a pri tom “negativne” posledice.

Već dovoljno otuđeni od drugih ljudi pomoću sve većih obaveza, jurnjave za ciljevima, obavezom za samoostvarenjem i digitalnim načinima komunikacija, Facebook Home umesto da poveže, možda će upravo još više razdvojiti ljude, posebno one koji se nazivaju prijateljima. Ukoliko se situacija pogleda striktno poslovno, Facebook Home je odgovor na Google Now platformu – platformu za pretragu koja je u stvari osnova za pružanje reklamnog sadržaja tj. reklamiranje “in the face” (prim. aut.). S obzirom da je Facebook sve više “advertajzing” kompanija, autor ovog teksta sa sigurnošću očekuje da ovako lepo zamišljena platforma u stvari samo predstavlja alat za veliku zaradu od reklamiranja. A to znači sve manje sadržaja vaših prijatelja a sve više reklama koje dosađuju. Mada to ova reklama ne pokazuje:

Za sada, Facebook Home je dostupan eksluzivno na jednom HTC modelu. Za druge modele dostupnost Home-a je samo pitanje vremena. Na Internetu su se pojavile nezvanične verzije i neki nestrpljivi korisnici su već imali prilike da probaju kako to izgleda. Mišljenja su podeljena ali je sigurno da će broj korisnika ovog rešenja sigurno biti ogroman.

Jer ipak, ako niste na Facebook-u, gde ste?