Ljubavni saobraćajci

Postoje osobe koje veoma rado prepuštaju svoj ljubavni  život u tuđe ruke, kao i one koje bi isto rado vrisnule i tako sprečile da ih gledate sa sažaljenjem. Dok se jedni osećaju očajno zbog situacije u kojoj su se našli, a zbog lepog vaspitanja prihvatili izlazak sa osobom koja im se ne sviđa, drugi jedva čekaju da im neko nekoga ponudi.

Za svaki namešten sastanak, iz kojeg ne možete da se izvučete, krivi ste samo vi, jer ste sigurno na sav glas vikali koliko ste nesrećni u ljubavi. Zato je potrebno da ćutite o svojoj intimi, a sve što je za vas doći će onda kad budete spremni. Kuknjavom, pobunom u krugu prijatelja i javnim iskazivanjem emotivnog nezadovoljstva, prizvaćete odnose koji će vam učiniti da se osećate još lošije. Pa, ako niste naišli na čvrst odnos, uvek možete da se zabavite i tako spustite glas, smanjite prisutne frustracije.

Ako bi vam neko ponudio izlazak sa glumcem, glumicom, manekenkom, većina bi rado prihvatila, jer govorimo o ljudima koji su dopadljivi i moraju da poseduju „ono nešto“.  Ipak, ako vam ponude nekog zato što je dobar, situiran, onda su njegov izgled i prvi utisak pod velikim znakom pitanja, pa je i haos u vašoj glavi veći.

Nije retkost da se pojavi osećaj panike, jer se većina vaših prijatelja nalazi u ozbiljnoj vezi ili braku. Ipak, shvatite da je to samo period čiji uzrok se nalazi u spoljnom svetu, koji nema veze sa vama. Zato, ako ste neko ko je još uvek sam, zapitajte se da li je u pitanju samo to što još uvek niste spremni na mir i toliko cenjenu monogamiju. Možda vam jednostavno ne treba to što vaša okolina ima, već ste u svojoj i jedinstvenoj priči. Neko jednostavno ne veruje u pripadanje, već želi da voli slobodno bez cilja i planova. Ako težimo da budemo u koraku sa svetom, a zapravo nam to toliko teško ide, unesreći ćemo i sebe i druge. Zato zavirite u podsvest.

Iz ličnog iskustva:

Žalila sam se prijateljima kako mi ne ide, kako ne mogu da pronađem srodnu dušu, a onda su mi se nakačile sve nevolje ovog sveta. Prijatelji u želji da me usreće, nudili su mi razne prilike i to je bio pravi vašar. Bilo je tu onih sa velikim kućama, labudovima, kolima, motorima, čudima, onih koji se bave velikim biznisom, kao i uspešnih intelektualaca, momaka baš na svom mestu. I znate šta? Ništa od toga nije bilo za mene. Sve se to dešavalo u trenucima kada sam bila nesrećna sa osobama koje sam sama pronalazila, ali to nikako nije značilo da bi trebalo drugima da dopustim da mi kreiraju život i pokažu gde i koga da volim. Sada kažem Ne. Zapravo ništa mi ne treba osim ljubavi koju nosim u sebi i osećam se bolje nego ikad. Nije mi potrebno ništa što drugi imaju, već ono što meni treba – slobodna ljubav, bez ograničavanja, sprečavanja, vike, glume, straha, pritiskanja, zapitkivanja, ljubomore i žurbe zbog otkucavanja biološkog sata.

Najčešći razlog ljubavne neostvarenosti jeste misao da ne zaslužujemo ljubav i da nam emocija samo komplikuje život. U svemu tome strah od prepuštanja, napuštanja, odgovornosti vodi glavnu reč. Desi se da naša svest potisne strahove, ali onda svoj neuspeh počnemo da prepisujemo nekoj višoj sili, koja sve radi samo da bismo ostali sami i nesrećni. Da bi nam se desio taj neko po meri,  moramo da iskočimo iz sigurnih šina, upotrebimo glavu, odnosno volju, maštu i ideju, postanemo opušteniji, luđi, prirodniji. Najprivlačnija slika jeste ona koja pokazuje naše stvaralačke sposobnosti, kao i potrebu za napretkom i uvek novim dešavanjima.

Bitno je da se ne osećamo  dužnim da izađemo na sastanak, samo zato jer je drag rođak/a našeg prijatelja u pitanju. Tako ćemo, možda učiniti okolini, ali mi ostajemo, moguće, i prazniji nego pre. Mada, ukoliko smo neko ko je spreman na akciju i uvek je u stvaralačkom raspoloženju, možemo da izađemo i okrenemo sve na dobru zabavu. Bitno je da ništa ne shvatamo tragično. Vodeći savet je da svemu damo šansu, ali ako nam se nešto ne radi nema potrebe da idemo protiv sebe, a dragi ljudi nek nas izvine.

Oni koji jedva čekaju da im neko nekoga ponudi, neka se dobro zapitaju šta nije u redu sa njima. Tako su neki, koji su po preporuci dodali prijatelja-prijateljicu na Fejsbuku, kao dobrodošlicu priredili novi album u svom najboljem izdanju, sa sve imovinom kojom raspolažu. Na slici, osoba u omiljenoj odevnoj kombinaciji stoji pored autimobila, sedi na motoru pored garaže iz koje viri još po koje prevozno sredstvo, a tu je i kuća sa bazenom… Ono što može da se dogodi, jeste da sve to zapravo i nije u njenom vlasništvu. Možda vam se čini da je sve tu, ali često je istina da ničega nema.

Živimo u materijalnom svetu, ali budite sigurni da vam imetak neće pomoći ukoliko ne radite na sebi. Sa takvom idejom velike su šanse da privučete nekog kome nije stalo do vas, već do onoga što imate. I opet, ako i uspostavite stabilan odnos, neuspeh i nezadovoljstvo će se pojaviti u nekom obliku. Možda prilikom stvaranja potomstva, daljeg ličnog usavršavanja… Neko može da vas nekome predstavi  i kaže da ste dobri, lepi, ali vaša potreba da se pokažete i dokažete, daće svemu preteranu formu, sa utiskom da još uvek tražite sebe, a kao takvi ste neprivlačni.

Ako i dopustite da neko radi za vas, neka to bude vaš najbolji prijatelj, neko ko vas dobro poznaje. Ako želite i mislite da bi dvoje bili srećna kombinacija, uradite to spontano i pustite da se, ako je potrebno, desi.

Gradite sebe, svoj stil, životni ritam, a sve ostalo neka je tu da vam materijalno olakša. Ne dozvolite da to što imate postane sve što jeste. Sami uzimajte ono što vam je potrebno i trudite se da se najpre dopadnete sebi. Ne treba vama tuđa ruka da pokaže put, već ga pronađite sami, a ljubav  gradite bez ičijih smernica i napadne volje.

foto:  Michal Marcol at FreeDigitalPhotos.net