edge 1 large

Prvi Ubuntu telefon – EDGE

Plan za spajanje mobilnog telefona i stonog kompjutera, koji je Ubuntu već najavio, sada počinje da dobija konkretnije obrise u vidu prvog Ubuntu telefona pod imenom EDGE. Koliko je ovaj proizvod daleko od ostvarenja?

Kompanija Canonical, koja stoji iza Ubuntu projekta, pokrenula je prikupljanje sredstava za sprovođenje svog plana proizvodnje prvog Ubuntu telefona. Njihov cilj je da prikupe 32 miliona dolara koji bi bili iskorišćeni za proizvodnju Edge-a – referentnog mobilnog telefona, koji bi mogao u potpunosti da predstavi ceo koncept spajanja ove dve filozofije – mobilni telefon i stoni kompjuter u jednom aparatu.

Ubuntu Edge
Ubuntu Edge – prvi Ubuntu telefon

Što se tiče same specifikacije, ovaj telefon bi trebalo da radi sa 4-jezgarnim procesorom, 4 GB RAM memorije i sadrži čak 128 GB interne memorije (što već sada zvuči nestvarno). U Canonical-u su se odlučili za veličinu ekrana od 4.5 inča za koju se može reći da “leži u svakoj ruci”, uz standardnu rezoluciju 1280 x 720 piksela. Ekran će biti kontruisan od safirnog stakla. I kod izbora kamere nisu pravljene egzibicije, već su izabrane proverene referentne komponente – 8 megapiksela za glavnu kameru i 2 megapiksela za frontalnu kameru. Prisustvo Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE modula je obavezno. I sve to će raditi na dve platforme – i Ubuntu i Android!

Po slikama koje su objavljene, ovaj telefon u nama budi slične osećaje kao kada se pojavio Sony Xperia Z sa svojim “kockastim” dizajnom. Ukoliko se sav novac prikupi, svi koji su uplatili 600 $ biće ponosni vlasnici ovog jedinstvenog telefona. Ipak, iz Canonical-a najavljuju da se njihova strategija da naprave pristupačni Ubuntu telefon neće promeniti bez obzira na uspeh prikupljanja sredstava i telefona Edge.

Ukoliko ste Linux entuzijasta, programer ili jednostavno volite jedinstvene mobilne aparate, i imate 600 $ da potrošite zarad vašeg zadovoljstva, uputite se na stranicu Edge projekta na IndieGogo.com gde ćete pronaći više detalja. Cela akcija će trajati narednih 30 dana pa budite brzi.

Dodatak: za dva dana je već skupljeno 2 miliona dolara!

Izvor: Canonical/IndieGogo