Da li želite Ice Cream Sandwich

Zašto se Android 4.0 toliko priželjkuje?

Od kako je Google u prvoj polovini godine najavio da radi na verziji Android platforme koja će objediniti tablet uređaje i mobilne telefone koji rade sa ovom platformom, ljubitelji ovih uređaja željno isčekuju momenat kada će ga videti uživo. Ice Cream Sandwich je konačno stigao!

Iako je zvanično predstavljanje nove verzije ove platforme odloženo zbog smrti Stiva Džobsa, koja je izazvala potres u svetu potrošačke elektronike, to nije uticalo na smanjenje publiciteta koji je posvećen ovom događaju. Google je svoju četvrtu verziju Android platforme predstavio 19. oktobra zajedno sa prvim uređajem koji će se pojaviti na tržištima – Samsung Nexus (Prime). Opšti utisak je da je podjednako pažnju privukla platforma ali i sam uređaj, čija je specifikacija impresivna.

Ipak, akcenat ćemo ovog puta staviti na samu platformu, s obzirom na to da je ona upravo srce ove kombinacije. Na prvi pogled, vizuelni identitet Ice Cream Sandwich-a ostavlja utisak da je u pitanju prilagođena verzija Honeycomb (3.x) verzije za manje ekrane. U suštini, skoro i da jeste tako. Ikonice, izbor boja, izgled menadžera trenutno pokrenutih aplikacija, meni, vidžeti… sve podseća na Honeycomb.

Ali ipak nije isto. Ta sličnost je upravo veliki adut novoj verziji ali kao i svaka druga stvar, imaće svoje ljubitelje i one koji to nisu. Ukoliko ste možda imali priliku da koristite neki Honeycomb tablet, okruženje će vam biti već poznato i oduševiće vas kako sve dobro izgleda i na manjem ekranu. Ali i ako zagrebete ispod površine prvog utiska, nova verzija će vas oduševiti i neki sitnim ali bitnim detaljima.

Više detalja i utisaka pročitajte na stranici Looker Weekly blog-a.