mobilni svet u barseloni

Mobilni svet u Barseloni

Kao i prethodnih godina, Barselona je ugostila *creme de la creme* iz sveta mobilnih uređaja. Iako su mnogi uređaji već bili najavljeni i pre samog kongresa, mnogo toga je bilo prikazano i na samom događaju. Od aplikacija, operativnih sistema do uređaja, koje ćemo želeti u narednih godinu dana…

“Boot to Gecko”

Pravo osveženje u svetu platformi za mobilne uređaje i treba zapamtiti ovaj naziv. Iza ovog projekta stoji Mozilla tim koji je kreirao jedan od najpopularnijih pretraživača Interneta – Firefox. U osnovi, to je platforma koja je kreirana u potpunosti na način na koji se prave Internet stranice, upotrebom HTML5 koda. Sudeći po svom poreklu, od ove platforme se sa sigurnošću može očekivati da bude potpuno zavisna od Interneta. Posebno, jer će se aplikacije i sav sadržaj u stvari nalaziti na Internetu, a ne na samom uređaju, kako je to do sada funkcionisalo. Ovo je sličan princip koji je Google primenio kod svoje Chrome OS platforme – jedina obavezna stvar koju morate posedovati je stalna veza sa globalnom mrežom. Naravno, ovo ima svoje mane i prednosti, a za sada smo prepoznali samo jednu – stalna veza sa Internetom. Pažnja koja je ovoj temi posvećena i pre, ali i za vreme samog kongresa u Barseloni je velika, pa očekujemo da je pred nama uzbudljiv period u kome će se razvijati nova platforma za mobilne uređaje – Boot to Gecko.

Više o ovoj platformi saznajte u tekstu “Boot to Gecko”.

Premijere uređaja

HTC

HTC je iskoristio ovu priliku da predstavi svoju novu liniju uređaja pod imenom “One”. Predstavljeni su HTC One X, HTC One S i HTC One V. Sve uređaje pokreće prilagođena verzija Ice Cream Sandwich verzija Android platforme sa standardnim SenseUI dodatkom u verziji 4.0. Za najjači model, One X, karakteristično je da u sebi ima ugrađen Tegra 3 kvad-kor (quad core) procesor, 1 GB radne memorije i veliki ekran od 4.7 inča, a sve je upakovano u veoma tanko i elegantno kućište. Sa ovom specifikacijom, ovaj model lako može da postidi svoju konkurenciju. One S je fizički manji, ali i dalje “snažan” model i takođe poseduje veoma elegantan dizajn. Po nama, ovaj model će imati najveći uspeh. Model One V svojim izgledom podseća na stari i već zaboravljeni “HTC Legend”, sa iskrivljenom “bradom”. Ovaj model će se verovatno svima provući ispod radara, jer nije ponudio ništa specijalno što već nije viđeno.

 

Sony (nema više Ericsson)

Iako je Sony predstavio svoj “flagship” model, Xperia S, još u Las Vegasu na CES-u, za Barselonu su ipak bili spremni. Predstavili su nastavak Xperia serije – “Xperia P” i “Xperia U” modele. “Xperia P” je izrađen od aluminiujuma i predstavlja smanjenu verziju svog “velikog brata”. Kod modela “U”, osim manjih dimenzija i nešto slabijeg hardvera, specifičan je i jedan mali detalj – providni deo ispod ekrana menja boju u zavisnosti od pozadine koja se nalazi na ekranu telefona. Možda neupotrebljiv deo, ali može biti vrlo interesantan korisnicima koji bi da dodatno izdvoje svoj uređaj od ostalih.

 

Samsung

Najbolji Android tablet uređaji, za sada dolaze iz fabrika Samsunga. U tom stilu, Samsung je predstavio svoje nove tablet uređaje – Galaxy Tab 2, Galaxy Tab 2 10.1. Ali pažnju je privukao Samsung Galaxy Beam – Android telefon sa ugrađenim projektorom. Iako je Samsung i ranije pokušavao sa ovim konceptom, možda će sada uspeti da se prihvati od strane tržišta. Dok tablete pokreće ICS verzija Androida, Galaxy Beam (koji izgledom veoma podseća na Galaxy S2) radi sa Gingerbread verzijom. Verovatno ICS još uvek ne podržava i projektore.

 

Nokia

Nokia 808

Nokia je snažno stala iza svog zajedničkog poduhvata sa Microsoftom i u prethodom periodu su mnogo reklamirali Windows Phone platformu. U Barseloni je zvanično predstavljen najbolji model iz palete Lumia, Nokia Lumia 900, ali i onaj koji bi trebalo da prikupi što veći broj korisnika ove platforme – Nokia 610. Ipak, najveću pažnju je privukao model 808 koji je sve zapanjio svojom kamerom – poseduje senzor od 41 mega piksela! U praksi efektivno se koristi 38 mega piksela, ali bez obzira na tu činjenicu, ovaj podatak je impresivan.

U narednom broju ćemo predstaviti nove uređaje koje su predstavili najveći proizvođači iz Kine – Huawei i ZTE.