Boot to Gecko

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Na prvo čitanje, ovaj naziv mnogima neće značiti ništa. Ipak, ovo je možda jedino osveženje u svetu platformi za mobilne uređaje i treba ga zapamtiti. U stvari, to je platforma koja je kreirana u potpunosti na način na koji se prave Internet stranice!

Korišćen je sve više zastupljeni HTML5 način kodiranja, što je programerima omogućilo da vrlo lako osposobe ovu platformu za osnovne funkcije, ali uglavnom one koje se tiču interaktivnog sadržaja – Internet, video, audio.

Pravi izazov je bio povezivanje koda sa hardverom, posebno opcijama za kontrolu poziva i slanje/prijem poruka.

Sudeći po svom poreklu, od ove platforme se sa sigurnošću može očekivati da bude potpuno zavisna od Interneta. Posebno, jer će se aplikacije i sav sadržaj u stvari nalaziti na Internetu, a ne na samom uređaju, kako je to do sada funkcionisalo. Ovo je sličan princip koji je Google primenio kod svoje Chrome OS platforme gde je jedina obavezna stvar koju morate posedovati je stalna veza sa globalnom mrežom. Naravno, ovo ima svoje mane i prednosti. U stvari, za sada smo prepoznali samo jednu – stalna veza sa Internetom.

Prednost ovog principa je u tome što se sav softver, osim osnovne platforme, nalazi na “mreži” i time ne opterećuje vaš uređaj u smislu zauzetosti memorije. Takođe, ovo može značiti i da sam hardver koji imate u vašim rukama, više nije toliko značajan, jer je sve na Internetu i optimizovano za prikaz na bilo kom ekranu ili hardveru. Ovim se možda teži da se smanji posebnost određenih uređaja u smislu hardvera, kako bi svi mogli da uživaju u istom iskustvu.

Mana… Pa, recimo, da onog momenta kada izgubite vezu sa Internetom, tada će veći deo aplikacija biti neupotrebljiv, jer se ne nalazi na samom uređaju. Naravno, preterano bi bilo za očekivati da bez Interneta ne možete koristiti vaš “Boot to Gecko” uređaj. Barem za sada.

S obzirom da je naša veza sa Internetom sve jača i sveprisutnija, jer su sada skoro svi uređaji povezani u jednu mrežu, očekujemo da će ova platforma biti lako prihvaćena. To pokazuje i pažnja koja je ovoj temi posvećena i pre, ali i za vreme samog kongresa u Barseloni. Pred nama je uzbudljiv period u kome će se razvijati nova platforma za mobilne uređaje – Boot to Gecko.

Za sada sve izgleda vrlo zanimljivo, ali možda nije loša ideja da se sam naziv skrati na samo “Gecko”