amerikanci i nemci najpozeljniji turisti

Amerikanci i Nemci najpoželjniji turisti

Ko najviše troškari?

Pripremila Dragana Jovanović

Svake godine, stanovništvo iz najmanje desetak zemalja iz sveta troši ogroman novac na najlepše užitke u životu – na putovanja. Iako je Velika Britanija zemlja sa jednom od najjačih ekonomija na svetu, ubedljivo najviše novca na putovanja daju upravo Nemci i Amerikanci…

Lako je da putuje i vidi svet čovek koji ima novca, zar ne? A nekako su najpoželjniji oni turisti koji najviše troškare na putovanjima. I lepo je davati novac na putovanja. Sa ovom činjenicom se slažu Nemci, jer upravo su oni najveće trošadžije kada se okrenemo statistici.

Nemci spadaju u narod koji se ne razmišlja mnogo ako je potrebno dati veliku sumu novca na putovanja. Jednostavno vole da uživaju, iako su poznati u svetu i kod nas kao „velike stipse” koje čuvaju svaki evro. Međutim, kada su u pitanju putovanja, Nemci svake godine daju oko 80 milijardi dolara na interkontinentalna putovanja.

Za Nemcima polako kaskaju Amerikanci koji imaju najjaču ekonomiju na svetu. Kako je Amerika velika zemlja, tako Amerikanci upravo najviše troše na putovanja po drugim američkim državama, ali veliki broj njih voli da sleti i u Evropu. Tako Ameri godišnje potroše oko 73 milijardi dolara na ovu vrstu užitka.

Francuska je jedna od najposećenijih zemalja, što se tiče turizma, ali i njeni stanovnici, iako tvrde da je njihova zemlja najlepša na svetu, vole da putuju i upoznaju se sa drugim kulturama i običajima. Tako Francuzi godišnje troše oko 38 milijardi dolara na putovanja.

Rusija možda ne spada u top ten destinacija koje ostali turisti žele da posete i upoznaju, ali zato Rusi vole da putuju po svetu. Pošto je Rusija veoma hladna zemlja, ne čudi činjenica da vole da putuju najčešće u toplije krajeve u kojima ih često možete čuti i videti. Tako Rusi godišnje potroše oko 20 milijardi dolara.

A naša zemlja Srbija? Iako smo mala i još uvek zemlja u razvitku i sa težnjom da postanemo članica Evropske unije, i naši turisti vole da putuju u onolikoj meri koliko im to omogućavaju upravo finansije. Tako, prema nekim procenama, Srbi godišnje na putovanja potrše oko 670 miliona evra.

Foto: publicdomainpictures