ID 10011187

Čovek-pivara

On je večito pijan, a alkohol nije ni liznuo! Čudan slučaj starijeg Amerikanca dokazao je da je tako nešto zaista moguće. On poseduje sopstvenu pivaru, a to je njegov stomak, koji hranu pretvara u alkohol.

Kao u seriji „Dr Haus“ lekari  su pred sobom imali pravu misteriju koju su morali da istraže. Nisu mogli da ustanove kako je moguće da se u telu starca pojavljuju velike količine alkohola, a da ga on ne unosi na tradicionalan način – „na usta“?

Čudnog pacijenta su izolovali i počeli da posmatraju. Ono što su otkrili, bilo je zapanjujuće. Pacijent je bio  svakodnevno ošamućen od alkohola. Ni on sam nije razumeo šta se to sa njim događa.

Gastroenterolog mu je pojačao ishranu ugljenim hidratima, šećerom i skrobom. Tada bi nivo alkohola u krvi rastao. Ubrzo je ustanovljeno  da su za ovaj proces vrenja  krive gljivice  Saccharomyces cerevisiae, poznatije kao pivski kvasac.

Skrob koji bi bio unet putem ishrane u želudac ovog čoveka, fermentisao bi i pretvorio bi se u etanol, odnosno, u alkohol.

Jedan mikrobiolog iz Amerike, potvrdio je da su ovakvi slučajevi vrlo retki, ali da o njima postoje zabeleške u istoriji medicine.

Pivski kvasac može dospeti u probavni trakt posle lečenja antibioticima. Na taj način suzbijala se normalna crevna flora, a kvasac je napredovao.

foto: Idea go at FreeDigitalPhotos.net