banana

Strah od BANANA

Britanka se izlečila od bananofobije nakon dugogodišnje psihoterapije

Ljudi se bore protiv raznih strahova. Najčešći su oni od zatvorenog prostora, visine, vode, bolesti, opasnih životinja, insekata… Bananofobija ili strah od žutog voća, je, priznaćete, jedna od najneobičnijih fobija…

Dvadesetrogodišnja Britanka, Pola Ros, od detinjstva se borila protiv straha od banana. U to vreme, roditelji su je prisiljavali da jede ovo voće što je kod nje izazivalo veliki otpor. Svaki susret sa ovim južnim voćem joj je teško padao. Nije mogla da ostane ravnodušna ukoliko bi u istoj prostoriji bilo i banana. Njen strah je tada oživljavao i potpuno je paralisao. Sama pomisao na banane bi joj stvarala vrtoglavicu i izazivalo mučninu. To je bio strah od kog joj se dizala kosa na glavi!

Pola smatra da joj je dugogodišnja psihoterapija pomogla da se suprotstavi ovom neobičnom strahu. Još uvek se nije usudila da zagrize bananu, ali panični strah, kako ona tvrdi, je potpuno nestao.

Ovo nije prvi slučaj bananofobije u Velikoj Britaniji. Pre nekoliko godina mediji su pisali o ženi, po imenu Fran Dando. Ona je bolovala od iste fobije, a pri samoj pomisli na žuto voće, gubila je svest.

Njen strah datira iz perioda kada je imala sedam godina. Brat joj je u krevet stavio bananu, kako bi se našalio sa njom. Kada je Fran krenula na počinak, shvatila je da je u krevetu nešto ljigavo i prepala se od straha. Od tada, kod ove Britanke, svaki susret sa bananom, izaziva osećaj panike.

Fran je danas samohrana majka, kojoj ova fobija uskraćuje kvalitet života. Svaki odlazak u supermarket je za nju susret sa strahom. Plaši se da će slučajno nabasati na police sa bananama.

Prijatelji i porodica su pokušavali da je oslobode ovog straha, ali ništa nije uspevalo. Fran je svesna da se ovde radi o besmislenom strahu. Mnogo puta je govorila sebi da banane ne mogu da joj naškode.

Posle mukotrpne terapije, ova žena je uspela da napravi pomak u prevazilaženju ovog problema. Fobija nije nestala, samo se umanjila. Tome je doprineo i njen dvogodišnji sin, koji obožava banane. Fran je svesna da detetu ne bi trebalo da uskraćuje ovo zadovoljstvo. Kada ljušti ovo voće, na rukama nosi debele rukavice. Ljubav prema detetu ju je nateralo da se suoči sa svojom noćnom morom.

Strah je nužno osećanje koje nas drži na oprezu kako bi se sačuvali i opstali. Mnogi strahovi današnjice su potpuno neopravdani, ali se dešavaju kao manifest nekih drugih potisnutih trauma, najčešće iz detinjstva. Spisku bizarnih fobija, poput ove, pridodajemo još i Vestiofobiju-strah od odeće, Neofobiju-strah od novih stvari, ljudi, promena, Leukofobiju-strah od bele boje, Barofobiju-strah od gravitacije, Panfobiju-strah od svega…

Foto: publicdomainpictures