Premijum tablet na Samsung način

Samsung Tab 10.1

Tablet uređaji nisu novina u svetu potrošačke elektronike, ali pojavom iPad tablet uređaja, svet je poludeo za njima. Očekivano, na pojavu iPad i iPad 2 uređaja, Samsung je odgovorio sa stilom…

Pred nama je jedan od najlepših primeraka tablet uređaja koji su trenutno dostupni tržištu, a dolazi iz Tab serije – Samsung 10.1. Na prvi pogled, primećuje se koliko je ovaj uređaj tanak (samo 8.6 mm) i da se skoro sve svodi na ekran. Pomenuti ekran je veličine 10.1”, kao što i sam naziv sugeriše. Upravo iz tog razloga se direktno može porediti sa iPad 2 tablet uređajem. Dodatno, različitost platformi koje pokreću ove uređaje dodatno su začinile ovaj direktan rivalitet.

Sama Android platforma je već dobro poznata i za tablet uređaje koji imaju ekrane veće od sedam inča, Google je razvio posebnu 3.x verziju pod imenom Honeycomb. Prednosti ove verzije u odnosu na verzije za mobilne telefone kakve koristimo danas su uglavnom u prilagođenosti rezolucijama i veličinama ekrana. Google je nedavno na svojoj konferenciji za razvojne timove podelio 5000 ovih uređaja sa namerom da se podrži i ubrza razvoj aplikacija za ovu verziju Android platforme.

GALAXY%20Tab%2010.1%20 %20prednja%20i%20zadnja%20strana

I pored blagog oskudevanja u aplikacijama i igricama koje mogu iskoristiti ovu veličinu ekrana do maksimuma, Samsung Tab 10.1 nema mane. Ekran je sličnog kvaliteta kao i kod iPad 2 ali sa dodatnom mogućnošću da se bira temperatura i kontrast prikaza slike – dinamički, standardni i “film”. Pored toga, pregled Internet stranica na ovakvom uređaju je pravo uživanje. Zbog veličine i kvaliteta ekrana, prosto poželite da je svaki YouTube video u visokoj rezoluciji i HD kvalitetu. Ukoliko želite da uživate u offline sadržaju, za to će vam poslužiti interna memorija od 16, 32 ili 64 GB. podrška za sada već standardne microSD kartice je izostala. Ovaj izostanak je i logičan kada se podsetimo činjenice koliko je sam tablet tanak. Ipak, možemo očekivati da Samsung uskoro prikaže i neki dodatak koji omogućava upotrebu microSD kartica.

GALAXY%20Tab%2010.1%20 %20tanak%20uredjaj

Jedna od najbitnijih stavki za ovakav tip uređaja jeste i autonomija baterije. I nakon nekoliko sati upotrebe i pregleda Internet stranica, baterija vas neće izdati. U stanju mirovanja, ove uređaje skoro i da ne morate dopunjavati.

Po prikazanom, ovaj uređaj neće mnoge ostaviti ravnodušnim. Jedina praktična slabost ovog prefinjenog uređaja može biti njegova najveća prednost – veličina ekrana – praktičnost nošenja je u ovom slučaju veoma ograničena.

Kakvu će primenu ovakav tablet uređaj imati u našem okruženju ostaje da vidimo. Do sada, iPad se koristio uglavnom za razonodu, a manje za rad. Možda će ovaj tablet, zahvaljujući svojoj otvorenoj Android platformi promeniti taj odnos.