predstavljen sony xperia z

Predstavljen Sony Xperia Z

Najbolje u jednom pametnom telefonu

Sony nastavlja sa razvojem svoje Xperia linije pametnih telefona na Android platformi – sada je na red došao i njihov igrač u sve popularnijoj kategoriji telefona sa ekranima od 5 inča – Xperia Z.

U poslednjih godinu dana, Sony (ranije Sony Ericsson) je kroz svoju Xperia liniju predstavio tržištu mobilnih telefona veoma interesantne modele od koji je možda i najveću “buku” stvorio model “arc S”. Kombinacijom svih Sony servisa u prelepo dizajniranom uređaju i dostupnom hardveru iz vrha ponude, Xperia arc S je najavio u kom pravcu će se ova kompanija kretati. Najnovija kreacija je model Xperia Z, petoinčni pametni Android telefon.

Sony je za ovaj model izabrao petoinčni “Reality Display” ekran koji je u stanju da reprodukuje multimedijalni sadržaj u punoj 1080p rezoluciji, zahvaljujući Mobile BRAVIA® Engine 2. Da bi na ovom ekranu sve izgledalo besprekorno, procesor koji obavlja sve poslove je SnapdragonTM S4 Pro četvorojezgarni procesor, trenutno najjači model koji kompanija Qualcomm nudi. Da bi cela “slika” bila potpuna, Sony se odlučio da u ovaj model ugradi i kameru od 13 megapiksela. Pored svih karakteristika Sony-jevih kamera, Exmor RS for mobile je omogućio da Xperia Z bude prvi telefon koji ima mogućnost snimanja HDR video snimaka i naravno fotografija, i u uslovima jakog pozadinskog svetla.

Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

Kao i konkurencija, Sony se takođe okrenuo svetskom trendu međusobnog povezivanja svih svojih uređaja i razmene podataka među njima. Kako Xperia Z poseduje, sada već standardnu NFC opciju, uz povezivanje na nove BRAVIA TV prijemnike, možete sa lakoćom da na TV prijemniku pregledate sav mulitmedijalni sadržaj sa vašeg telefona.

Da bi se premijum doživljaj ovog telefona upotpunio, Xperia Z uvodi jedinstven OmniBalance dizajn sa blago zaobljenim ivicama i glatke reflektujuće površine sa svih strana. Iako je tanak samo 7.9 mm, Xperia Z je veoma izdržljiv i sa obe strane opremljen snažnim staklom i zaštitnim slojem protiv udaraca, kao i najvišim nivoom otpornosti na prašinu i vodu (IP55 i IP57) kod vrhunskih pametnih telefona. U praksi, ovaj telefon se neće tako lako oštetiti ali ipak treba imati na umu da nije neuništiv.

Ovaj telefon je predstavljen uoči početka internacionalnog sajma elektronike u Las Vegasu, poznatijeg pod imenom CES (Consumer Electronic Show) a dostupnost ovog modela kao i njegovog “mlađeg brata”, Xperia ZL se očekuje u prvom kvartalu ove godine.