Huawei Watch GT - cover - Miss Stills Photography
Huawei Watch GT - cover - Miss Stills Photography

Huawei Watch GT – pametan a klasičan sat

Iako će mnogi reći da su pametni satovi (smartwatch) nastali tek pre par godina, istina je drugačija. Njihova istorija, doduše relativno kratka, seže još u 1970-te, pojavom prvog ručnog sata koji nije imao samo funkciju prikazivanja tačnog vremena – već stvarnog TV programa. Ipak, za 36 godina, tehnologija je drastično napredovala tako da danas pred nama imamo prave male kompjuterske “mašine” koje mogu mnogo toga, često i više nego što nam stvarno treba. Da li je novi Huawei Watch GT pametan sat koji će konačno uvesti balans i doneti dovoljno pameti na naše ruke, otkrićete ako nastavite sa čitanjem….

Mali uvod

Pre par godina, očekivalo se da će tržište pametnih satova “eksplodirati” i svim igračima na tom polju doneti ogromne zarade, ali stvarnost je bila drugačija. Tržište nije shvatilo koju potrebu zadovoljava posedovanje ovakvog sata u odnosu na klasičan sat, osim onu potrebu zaljubljenika da imaju (skoro) svaki deo tehnologije koja postoji. Razlog slabom uspehu leži i u činjenici da niko nije ni znao kako da pozicionira takav proizvod. Pa čak ni Apple (realno) sa svojim Apple Watch satom.

Gde je tu Huawei?

Huawei se celoj trci priključio sa svojim prvim modelom Classic koji je na kraju te prve (moderne) etape pametnih satova, možda bio i najbolji smartwatch na tržištu. Radi na Android operativnom sistemu, izgleda klasično (čitaj “lepo”), dovoljno kvalitetne izrade da i danas izgleda “cool” i sa telefonom (Android ili iPhone) pravi dobru kombinaciju. Ipak, ona je zbog svog klasičnog izgleda i metalne narukvice više bila za ne-sportske aktivnosti tipa odlazak na posao.

Da bi pokušali da uhvate deo kupaca koji jeste zainteresovan za ovakve novotarije ali više iz ugla sporta, Huawei je tržištu ponudio Huawei Watch 2, praktično sportsku verziju svog prvog sata. Nažalost, sve se svelo na promene u dizajnu, jer je u satu i dalje kucalo praktino isto Android srce sa istim funkcionalnostima kao i na prvom satu.

Uporedo sa ovom linijom satova, veliki hit su u međuvremenu postigle fitnes narukvice – uređaji čija je primarna funkcija da prate broj otkucaja srca, brzinu kretanja i broj koraka, a kod pojedinih i kako spavate, i to sve uz drastično duže trajanje baterije od “velike braće”. Ovakvi satovi su korisnicima privukli više pažnje iz nekoliko razloga – konkretna primena, duže trajanje baterije i možda najbitnije – drastično niža cena. Drugu, nešto skuplju stranu ovog tržišta čine specijalizovani proizvođači kao što su Polar i Garmin, koji su od strane profesionalaca prepoznati kao pravi izbor za sat koji prati vitalne funkcije tela prilikom treninga, uprkos manjem broju “pametnih” funkcija.

Šta je Huawei Watch GT?

Iako imamo kratko iskustvo sa pametnim satovima, Huawei je zaključio da je korisnicima, na kraju dana, vrlo bitno da ne moraju da razmišljaju da li će im se još jedan gedžet ugasiti jer je baterija potrošena, a da će prihvatiti i manje “lepršavih” funkcionalnosti u zamenu da one koje će koristiti – rade kako treba. Dobro, nisu oni prvi ovo shvatili, ali su sa potezom Samsunga da tržištu ponudi Samsung Galaxy Gear Sport samo dobili potvrdu da su na “dobrom tragu”. Huawei je inspiraciju takođe tražio i u indirektnoj konkurenciji (Polar, Garmin…) koja je takođe tržištu ponudila povoljnije satove sa bazičnim funkcijama. Zašto onda ne zajahati taj novi talas…

Huawei Watch GT - Miss Stills Photography
Foto: Miss Stills Photography

Tako je nastao Huawei Watch GT – pametan sat, sa mogućnostima da prati aktivnosti korisnika, da prikazuje notifikacije sa povezanog uređaja (najčešće telefona) i uz sve to, baterija traje dovoljno dugo da zaboravite kada ste ga poslednji put punili.

Huawei je u specifikaciji uređaja naveo da baterija, u određenim uslovima (umerenog) korišćenja, može da traje i do 30 dana. U našem testu, smo bili daleko do tog magičnog broja jer smo “morali” non-stop da pratimo naš srčani ritam, ali smo svakako zadovoljni koliko dugo je baterija izdržala.

Koliko je Huawei Watch GT stvarno upotrebljiv?

Ukoliko od pametnog sata očekujete da će zameniti vaš telefon u potpunosti, znajte da to još uvek nije prava stvar. Ukoliko od njega očekujete da to bude dopuna vašem tehnološkom životu, u tom slučaju imate dovoljno dobrog saputnika. Za razliku od Huawei Watch Classic sata, pomenutog na početku teksta, Watch GT je mnogo prostiji proizvod. I možda baš u tome leži njegova primenjivost, ali i lepota korišćenja.

Znajući da nećemo imati prilike da se popnemo na neku planinu, da se izolujemo od svakodnevnice, odmorimo od nje i u miru prirode testiramo Huawei WatchGT i njegov barometar, GPS i alti-metar. Fokusirali smo se na ono okruženje u kome će ovaj sat biti češće korišćen – u divljini gradske vreve, gde je potreba za komunikacijom, notifikacijama, praćenju srčanog ritma na poslovnim sastancima i pređenim koracima do i od omiljenog restorana/pekare – stalna i nepresušna.

Osnovna funkcija ovog sata, osim da pokazuje tačno vreme, jeste praćenje vitalnih funkcija vašeg tela, bilo da ste sportista, rekreativac ili samo ljubitelj gedžeta. Sa povećanim brojem senzora, Watch GT još preciznije prati vaš srčani ritam, pređenu kilometražu u toku treninga ili šetnje u odnosu na prethodne Huawei modele. Ukoliko uz to dodate vodootpornost koja omogućava da se koristi i u svrhe praćenja vaših plivačkih preformansi, ali i prilično precizno praćenje vašeg ritma spavanja, može se reći da je ovo baš sat koji može da pokrije skoro sve što od njega tražite. I to sve uz baš dugo trajanje baterije!

Ovakvi satovi su korisnicima privukli više pažnje iz nekoliko razloga – konkretna primena, duže trajanje baterije i možda najbitnije – drastično niža cena.

Ovde bi trebalo istaći da je Huawei Health aplikacija neophodna da bi se korisniku prikazali svi rezultati pomenutih merenja, kao i njihovo praćenje, ali i komunikaciju telefona sa satom. U ovom segmentu, Huawei ipak ima malu prednost u odnosu na svoju prvu konkurenciju – Samsung. Uz to, poznajući prethodne verzije ove ali i sličnih aplikacija, može se osetiti da je Huawei odlučio da daleko više uloži sredstava u ovaj segment svoje ponude. Mnogo više nego ranije.

Osim ovog funkcionalnog dela, Huawei Watch GT je stvarno lep sat! Huawei je iskoristio profil klasičnog sata, u koji je ugradio ekran doboljno dobre rezolucije da sve izgleda sjajno, bez obzira da li ste odabrali poslovnu ili sportsku odevnu kombinaciju. Verzija koju smo imali prilike da testiramo jeste ona sa gumenom narukvicom, i moramo reći da nam je drago što je baš ta verzija bila dostupna. Zbog narukvice, ali mnogo više zbog dimenzija, ovaj sat je više namenjen muškoj ruci, iako smo izmamili mnogo uzdaha pokazujući ga našem ženskom delu redakcije.

A šta mu nedostaje?

Utisak naše redakcije je podeljen oko ovog dela…

Deo naše redakcije koji je već imao prilično iskustvo sa uređajima ovog tipa reći će da je sat lep i da baterija traje prilično duže nego kod konkurencije, ali da osim funkcionalnosti praćenja raznih parametara i prikazivanja notifikacija sa telefona, što može i neki sportska narukvica, fale neke stvarno “pametne” funkcije kao što su npr. aplikacije kao što su na telefonima ali prilagođene za sam sat. Uz to, ukoliko ste navikli da možete da menjate izgled svog sata na najrazličitije načine, trenutno na Watch GT-u to možete učiniti samo kroz nekoliko predefinisanih izgleda.

Drugi deo redakcije će se u komentarima ipak zadržati na celokupnom izgledu ali i sjajnoj mogućnosti da ne moraju da gledaju u telefon svaki put kad im stigne notifikacija za poruku, kao i da mogu da preko sata mogu da pronađu telefon kad ga negde zature. Da, da, tako je… Tek pošto im se dopao sat, prihvatili su da on može i da ima neku drugu funkciju koja će im olakšati svakodnevnicu.

Vratimo se na početak i postavljeno pitanje – da li je ovo sat za vas?
Voleli bismo da pročitamo vaše odgovore na ovo pitanje u komentarima, pa i vaša dosadašnja iskustva sa ovim ili sličnim satom. Sigurni smo da bi to značilo i ostalim čitaocima.

Foto: Sony, Miss Stills Photography

Sat za test obezbedio Huawei Srbija.