Novo iz Google kuhinje

Šta nam uskoro stiže?

Google korporacija nikada ne miruje. Iako imaju nekoliko projekata koji pokupe svu slavu, poput Android platforme, Google nam sprema dodatna iznenađenja. Evo šta su pripremili…

Android IceCream Sandwich

Već smo pisali o poslednjoj verziji Android platforme koja za cilj ima da objedini uređaje svih veličina i oblika, poput telefona i tablet uređaja. Koliko je ova platforma drugačija od prethodnih verzija o tome govore i zvanične izjave velikih proizvođača mobilnih uređaja – najavljene su nadogradnje za postojeće modele telefona i tablet uređaja, ali njihova dostupnost se očekuje tek početkom druge polovine 2012. Ovo upravo znači da nije tako jednostavno prilagoditi se novinama koje Google kreira. Iako su se na Internetu pojavile vesti o tome kako su već dostupne zvanične test verzije ICS-a za HTC telefone, za sada je jedino Samsung Nexus S uređaj koji će sigurno prvi dobiti ICS verziju Android platforme.

Za sada, ovom nadogradnjom su obuhvaćeni samo T-Mobile korisnici u SAD, jer će nadogradnja za ostale Nexus S korisnike verovatno biti dostupna početkom 2012. godine.

Sony Ericsson (koji uskoro postaje samo “Sony”), najavio je da će svi modeli iz Xperia serije dobiti ICS nadogradnju.

LG se takođe oglasio i za razliku od ostalih “igrača”, predstavili su vrlo detaljan kalendar dostupnosti ove nadogranje.

Samsung je za sada potvrdio da će Galaxy S2 i Note dobiti ICS ali i da Galaxy S i Tab neće dobiti novu verziju Android platforme.

Google tablet

Tablet uređaji su od prošle godine prešli veliki put od skupih i nepristupačnih uređaja, do veoma dostupnih i povoljnih, ali i funkcionalnih uređaja. Iako su se u ovom poslu, u Android svetu, uspešno oprobali i HTC i Samsung, Google-ov glavno-presedavajući Erik Šmit je najavio da planiraju da i sami uđu u tablet biznis. Google je preko svog Chrome netbook-a već zakoračio u svet potrošačke elektronike. Uspeh koji je ovaj koncept doživeo je relativan, ali predstavlja dobar vetar u leđa novom talasu ideja koja dolaze iz ove gigantske kompanije. Ostaje da sačekamo najavljenih šest meseci pa da se i sami uverimo šta je Google smislio. Sigurni smo da će do tada već neke informacije “procureti”.

Solarna energija sa Google etiketom

Možda niste znali, ali Google, pored svih ostalih poznatih projekata, mnogo novca ulaže u izvore obnovlje energije. Ovog puta, devedest četri miliona dolara je uloženo u projekat države Kalifornija koji se odnosi na izgradnju solarne elektrane. S obzirom da su mnogo novca uložili, ukupna cifra uloženog kapitala u ovakve projekte se popela do neverovatnih devestapetnaest miliona dolara. Kada ova solarna elektrana bude izgrađena, stvaraće 88 MW koji će biti dovoljni za napajanje trinaest hiljada domaćinstava.

Ilustracija Google blog