Planirali ste skijanje za produženi vikend, ali niste baš sigurni da li će biti snega? Deo odgovora možete dobiti putem vremenske prognoze, ali najbitnija informacija, koliko je trenutno snega na stazama, nije vam bila dostupna. Do sada...

Skijalište na dlanu

Sve informacije o ski stazama

Planirali ste skijanje za produženi vikend, ali niste baš sigurni da li će biti snega? Deo odgovora možete dobiti putem vremenske prognoze, ali najbitnija informacija, koliko je trenutno snega na stazama, nije vam bila dostupna. Do sada…

Pravom skijašu ili borderu najbitnije je da na stazi ima dovoljno kvalitetnog snega kako bi uživali u čarima zimskih sportova. Ali ta informacija nedostaje u standardnim vremenskim prognozama, pa je potrebno dodatno rešenje. Ako ste korisnik Android uređaja, za vas „nema zime”.

Iako na Android Market-u ima raznih rešenja, mi smo se odlučili da predstavimo tri koja su se u pretrazi pojavili u prvih deset aplikacija – „Ski & Snow Report”, „Snow Report” i „Ski Report”. Ono što je zajedničko za svako od navedenih rešenja jeste dodavanje omiljene lokacije, učitavanje vremenske prognoze i informacije o debljini snežnog pokrivača ali i da se mogu dobiti podaci za Kopaonik i Staru planinu. Ipak, među njima ima razlike.

Najjednostavnija aplikacija je „Ski Report”. Možete dodati omiljenu lokaciju, koja može biti izabrana i ručno, ali i automatski upotrebom GPS signala. Izgled je jednostavan i neinventivan i podseća na mnoge druge aplikacije. U radu se dešavalo nekoliko puta da se podaci ne učitaju pa smo stekli utisak da ova aplikacija nije najbolje rešenje.

„Snow Report” je vizuelno bogatija aplikacija i sama veličina dostupnih tastera najavljuje bolje iskustvo u samom radu nego prethodna aplikacija. Akcenat je stavljen na vremensku prognozu koja skoro da čini celu aplikaciju. Postoji i informacija o debljini snega na stazama, ali taj podatak je skoro pa neprimetan. Ako vam je potrebna vremenska prognoza, predlažemo neku drugu aplikaciju.

Za kraj smo ostavili najkompletniju aplikaciju – „Ski & Snow Report”. Iako će vas pri pokretanju ove aplikacije, programeri preusmeriti na „Snow Report”, predlažemo da preskočite taj deo i da nastavite sa upotrebom pokrenute aplikacije. Nakon što ste izabrali omiljene lokacije, na „glavnom” ekranu ćete moći da proverite visinu snega, kao i dodatnu informaciju – temperaturu. Ali kada izaberete detalje o omiljenoj lokaciji, tada ova aplikacija dolazi do punog sjaja. Na „drugom” ekranu dostupne su vam informacije poput prognozirane količine snega u narednih tri dana (po danu), debljina baze i površinskog snega na stazi, da li je skijalište otvoreno, koliko je liftova otvoreno i zatvoreno, ali i koliko je staza otvoreno ili zatvoreno.

Naravno, ove aplikacije vam neće pomoći da se bolje zabavite i provedete na stazama, ali će vam barem pomoći da se bolje pripremite za uživanje. Aplikacije su besplatne i dostupne preko Google Play-a.

[appbox googleplay com.skireport]