ces 2013 buducnost koja dolazi
ces 2013 buducnost koja dolazi

CES 2013 – budućnost koja dolazi

Las Vegas je ponovo centar sveta elektronike

Tradicionalni sajam potrošačke elektronike i ove godine se održava u Las Vegasu i sve oči poznavalaca i ljubitelja ovakvih proizvoda su uprte u ovaj sajamski grad u sred pustinje. Šta to novo možemo očekivati u 2013. godini?

CES 2013 zvanično je otvoren juče, ali kao i pre svakog zvaničnog početka, mnogo je stvari najavljeno. Laik bi pomislio da se time vrednost ovog sajma smanjuje, ali upravo ove najave višestruko povećavaju interesovanje ove mnogobrojne grupe poklonika.

Pametni telefoni i tableti
S obzirom da smo u poslednjih godinu dana bili praktično bombardovani inovacijama i novim modelima telefona i tabletima sa svih strana, CES nas neće ostaviti bez daha ovog puta. Ipak, i za CES su ostavljene neke nove stvari. Očekuje se da će na ovom CES-u biti više govora o novim mobilnim platformama koje su najavljivane tokom 2012. godine – Firefox OS i Ubuntu za pametne telefone. Sailfish OS, nezvanični naslednih MeeGo platforme, takođe je jedna od očekivanih tema, ali su zvaničnici kompanije Jolla najavili da nisu planirali veći nastup na CES-u. Sve u svemu, “borba” mobilnih platformi je pred nama i verujemo da će biti zanimljivo. Baš zanimljivo…

Televizija u hiljadama piksela
Prethodnih par godina, pikseli su i u svetu televizije postali vrlo bitan faktor – rezolucija snimka i njegova reprodukcija su praktično ključne informacije kod izbora u kupovini video sadržaja i TV prijemnika. Do skoro, mogućnost reprodukcije punog HD formata je bila standard kome smo se lagano i sigurno približavali. Sledeći stepenik su TV prijemnici sa 4K piksela tj. dupli HD format. Osim što će se skoro svi veliki igrači pozabaviti ovom temom, na agendi će biti i tema o novim vrstama ekrana poput OLED ekrana.

Autoindustrija
Za razliku od prethodnih godina, na ovom CES-u se očekuje i da će autoindustrija biti zastupljenija u vidu novih pristupa digitalizaciji osnovnih automobilskih funkcija ali i nastavak razvoja multimedijalnih plejera. Kako je za automobil godine u Severnoj Americi izabran Tesla model S, na osnovu tog modela, već se nazire u kakvoj budućnosti ćemo se uskoro voziti.

Industrija igara
Trenutni trend u ovom svetu nije prelazak sa velikih PC “gejming” mašina na manje mašine ili možda na konzole na igranje, već proširenje postojeće grupe igrača na igrače na mobilnim aparatima – telefonima i tabletima. Sudeći po broju ozbiljnih naslova koji su sa PC i konzola prešli na iOS i Android platformu, poput GTA, PES i Call of Duty, može se zaključiti da će budućnost u ovom segmentu zabave biti svetla za obe strane – i igrače ali i proizvođače.