kupovina iz izloga na ulici

Kupovina iz izloga na ulici

Nova 3D tehnologija u službi razgledanja butika

Šetnja uz razgledanje izloga je jedna od omiljenih aktivnosti nežnijeg pola. Uz novu 3D tehnologiju kupovina iz izloga će biti atraktivnija svima zbog svoje interaktivnosti i mogućnosti razgledanja svih artikala, čak i ako je butik zatvoren…

Bilo da su to cipele ili neki električni uređaj, uz pomoć nove 3D tehnologije moći ćete da pogledate sa svih strana artikal koji vas zanima i to dok stojite ispred izloga prodavnice.

U budućnosti će biti dovoljno da stanete ispred izloga i da pokažete rukom na predmet koji želite da bolje pogledate, a on će se pojaviti na ekranu koji je takođe izložen. Kada ste izabrali npr torbu, potrebno je da prstom uperite prema komandi koju želite da aktivirate, npr da dobijete prikaz tašne sa svih strana. Isto tako ćete moći da proverite u kojim bojama još postoji, kao i cenu i količinu koja je dostupna. Pored robe koja je izložena, na ekranu bi mogli da pogledate sve artikle koji postoje u ponudi, a nisu vidljivi kroz staklo. Na ovaj način ćete moći čak i da kupite, odnosno naručite proizvod koji vam se dopada, iako je butik zatvoren.

Ovaj koncept moderne kupovine na ulici su osmislili naučnici Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz u Nemačkoj. Kako bi ovako nešto bilo moguće, koristiće 3D tehnologiju koju su prošle godine demonstrirali na IFA sajmu u Berlinu. U izlogu će stajati četiri kamere koje će prepoznavati pokrete ruku i pratiti poglede posmatrača, koji će zatim biti pretočeni u komande vidljive na ekranu. Kamerice će sve vreme beležiti pokrete na osnovu kojih će specijalni softver za obradu slike izračunati koordinate, a potom slati odgovarajući signal za prikaz odabranog artikla. Tvorci ovog sistema kažu da se on može koristiti na već postojećim LED i LCD ekranima i da vlasnici radnji mogu da ga povežu sa programom za prodaju koji već koriste. Kao prednost ističu i to što bi na ovakav način menadžeri prodavnica imali podatke o tome za koji su proizvod potrošači posebno zainteresovani. S tim što sistem ne čuva lične podatke, kako kažu, nego samo koristi slike pokreta za određivanje koordinata neophodnih za funkcionisanje komandi.

“Vidiš one crne cipele na štiklu? Ne, te… one tamo… na drugoj polici u prvom redu, a pete s desna.” je rečenica koja možda više neće biti izgovarana, kada ovaj sistem, koji je još uvek prototip, zaživi u izlozima naših omiljenih butika.

fotografija: publicdomainpic