sajam mobilnih uredjaja

Sajam mobilnih uređaja

Barselona 14 – 17 februar

Još od 1987. godine, svakog februara, održava se najveći svetski sajam mobilnih tehnologija u organizaciji GSM asocijacije (GSMA Mobile World Congress).

U isto vreme, ovaj svetski sajam je i kongres na kome govore eminentni izvršni direktori, predstavnici mobilnih operatera, proizvođača mobilnih uređaja kao i proizvođača sadržaja za mobilne uređaje iz celog sveta. Od 2006. godine, ovaj događaj se održava u Barseloni.

svg%3E

Kao što je CES u Las Vegasu događaj na kome se prezentuje budućnost potrošačke elektronike, tako se i u Barseloni na MWC-u prezentuje budućnost mobilnih tehnologija. Najveći proizvođači mobilnih telefona vrlo retko prezentuju nove uređaje krajem godine. Sve prototipove i buduće „naj naj” modele, čuvaju za ovaj sajam, kako bi na taj način zauzeli što bolju poziciju na tržištu u godini pred nama.

Ove godine, osim predstavljanja samih uređaja koji se željno isčekuju, akcenat je i na aplikacijama za mobilne uređaje. Praktično, prvi dan na sajmu (14. februar) pre zvaničnog otvaranja sajma, posvećen je aplikacijama – kako da donesu profit, kako da budu „pametnije”, kako da dopru do svih korisnika. Očekuje se više od 40,000 posetilaca iz preko 190 zemalja, što ovaj događaj i čini globalnim sajmom.

svg%3E

Takođe, osim aplikacija i mobilnih uređaja, biće predstavljena i rešenja u sferi reklamiranja na mobilnim uređajima, ali i neke interesantne stvari kao što je proširena („augmented”) stvarnost i čuvanje podataka na internetu („cloud” rešenja). Proširena („augmented”) stvarnost nije nova stvar u mobilnim telefonima, ali postoji mnogo slobodnog prostora za unapređenje i iskorišćenje te nove dimenzije stvarnosti tako da će biti vrlo interesantno čuti u kom se pravcu kreće ova tehnologija. Čuvanje podataka na internetu u vidu „oblaka” se nameće kao naredna stepenica u kulturi korisnika mobilnih tehnologija. Posledica ove filosofije je da su podaci i pristup njima bitni, a da je sam način pristupa (običan računar, laptop, mobilni telefon…) tim podacima manje važan.

Poslednji dan sajma, ostavljen je za možda i najozbiljnije teme kao što su mrežne tehnologije i upotreba ugrađenih aplikacija i uređaja u državnom sektoru i bankarstvu (NFC tehnologija). Krajem prošle godine, bilo je dosta priče o LTE mobilnim mrežama, pa će tako i na MWC-u biti u žiži ova tema. Iako se upotreba mobilnih mreža sve više okreće upotrebi interneta na uređajima, razmatraće se kako da se i pored toga podrže servisi kao što su razgovori i slanje kratkih poruka (sms). Za sam kraj, planirana je diskusija na temu daljeg razvoja mobilnih mreža.

Kao i na svakom sajmu, i na ovom će biti izabrani najbolji proizvodi u svojim kategorijama.

Kategorije su:

  • Aplikacija godine za mobilne telefone (za najbolju aplikaciju je predložena i LW predlog razbribrige – „Angry Birds”)
  • Najbolja reklamna i markentiška kampanja za mobilne uređaje
  • Najbolja biznis i finansijsko rešenje za mobilne uređaje
  • Socijalni i ekonomski razvoj
  • Mobilne inovacije
  • Najbolji „zeleni” uređaj/servis/projekat (očuvanje životne sredine)
  • Najbolji mobilni uređaj
  • Najbolja tehnologija

Najveću pažnju na dodeli nagrada, privući će nagrade za aplikaciju godine i najbolji mobilni uređaj (nominovani su: iPhone4, HTC Desire, LG Optimus 7, BlackBerry 9800 i Samsung S).

Redakcija Looker Weekly-ja će pratiti ovaj sajam i obaveštavati vas o svim zanimljivostima sa ovog, veoma očekivanog događaja.