fbpx
Foto: Tijana Janković

Povećajte kreativnost

Inspiracija je u dobrom raspoloženju

Ako napravite pauzu na poslu ili dok učite i pogledate neki YouTube video ili pročitate vic, to ne znači da gubite vreme…

Vesela muzika i smešni video klipovi nam mogu dosta pomoći da budemo kreativniji i produktivniji, objavili su naučnici u magazinu Naučna psihologija. Psiholozi su potrvdili da svi oni koji gledaju YouTube video klipove na poslu, to rade nesvesno kako bi se oraspoložili. Ovakvo ponašanje mnogi smatraju zabušavanjem na radnom mestu, dok je to ustvari stimulans za efektniji i kreativniji rad.

Kako bi ispitali uticaj pozitivnog raspoloženja, naučnici su podelili ispitanike u dve grupe. Jednom broju dobrovoljaca su puštali veselu muziku kao što su to energični Mocartovi komadi i video snimak bebe koja se smeje. Druga grupa je slušala numere iz Šindlerove liste, a gledali su izveštaj o zemljotresu. Nakon toga su svi probali da nauče i da prepoznaju određene obrasce. Naravno, mnogo veću uspešnost u ispunjavanju ovog zadatka je imala grupa koja je slušala i gledala vesele snimke.

Svako od nas ima svoju omiljenu muziku koja u nama budi dobro raspoloženje. Ako učite uz pesme koje vam prijaju, imaćete bolje rezultate. Naravno, mnogi smatraju da nema ozbiljnog rada ako radio svira, međutim ovo istraživanje govori suprotno.

Ako se odlučite da na poslu napravite kraće pauze tako što ćete se častiti interesantnim video snimkom, a da u tome ne preterujete, moguće je da ćete biti produktivniji.

Pronađite to što vam najviše prija i priredite sebi opuštajući intermeco uz veselu muziku i zanimljive video klipove kako biste sa više elana rešavali svakodnevne obaveze.

Foto: Tijana Janković