ID 10065986

Muške emocije iz ženskog ugla

Svaka žena veruje da joj je za lepotu potrebna pažnja. Samo tada se oseća poželjnom, voljenom, privlačnom. Problem u njoj napravi nesiguran, neodlučan muškarac, onaj koji nije naročito emocionalno inteligentan. Ipak, muškost je osetljiva baš kao i ženska lepota.

Muškost je ono u šta se ne dira. Kao i ženska lepota ona mora da se neguje i tako pojačava. Muškost se veliča jer se u njoj ogleda sav uspeh jačeg pola. Veruje se da je muškarac pravi ako ima karijeru, ako dovoljno zarađuje i ako ne pokazuje emocije. Međutim, ovo je greška. Muškost uključuje pokazivanje emocije, a isključuje količinu zarade. Sposobnost i inteligencija su svakako poželjni, kao i angažovanost na svim poljima. Ukoliko je muškost poljuljana, iskompleksirana, najčešće dešavanjima u mladosti koja nisu prevaziđena, dolazi do životnog i partnerskog nezadovoljstva.

Ono što narušava uspešan ljubavni život oba pola jesu kompleksi, strah od vezivanja, mogućeg gubitka. Onaj ko ne nosi ljubav u sebi svakako da postaje destruktivan, nezadovoljan, a neretko i zao. Ljubav nikada ne vređa. To se dešava samo onda kada nismo u stanju da je osetimo.

Pojedine osobe boluju od toga. Smatraju da emocija komplikuje život, da donosi probleme, da eventualni gubitak partnera može trajno da naruši kvalitet života. Muškarci su ubeđeni, jer ih je društvo tome naučilo, da emocija znači slabost i da je treba skrivati.

Ponekad ni muškarac ni žena nisu svesni uzajamnih osećanja, a muškarac i sopstvenih. Jači pol je, prema nekim istraživanjima, manje emocionalno inteligentan, a žene uplašene od muškog ćutanja koje tumače kao odbijanje. Ipak obratite pažnju na govor tela. Često odvajamo um od tela i ne shvatamo ni gde smo, ni ko smo, niti šta tražimo pored određene osobe. Ako neko često pokazuje koliko mu je lepo u našem društvu, ako se trudi da nam udovolji, sigurno da postoji emocija. Tu su i zenice koje se šire, telo koje je okrenuto uvek prema nama, a dešava se i da seks bude savršen ili manje uspešan. Na primer, problem prevremene ejakulacije, često pkazuje prisutnu emociju iako partner može da tvrdi suprotno.  U ovom slučaju do suprotne tvrdnje dolazi jer je muškarac emotivno razotkriven, a od malena je naučen da je emocija samo za devojčice. Tada se oseća osramoćeno i postaje destruktivan. Izbegava susrete, beži od emocije (žene) koja mu donosi probleme i ugrožava muškost.

U ovim situacijama dama nikada ne bi smela da viče na muškarca, ustane iz kreveta i uputi mu loš, omalovažavajući komentar. On nikada ne bi smeo da ovakvu situaciju doživi kao poraz i ponizi partnerku rečima da ne zna u čemu je problem, jer On ne gaji nikakve emocije. Ako ste ubeđeni da govori istinu, moguće je da je u pitanju određena polna infekcija. Zato se kontrolišite i pripazite jedno na drugo. U suprotnom priznajte emociju i krenite da radite na problemu.

Ono što je potrebno da uradimo u ovom svetu prepunom bahatosti, potrebe da jedni od drugih napravimo robove, jeste da naučimo da volimo. Volimo bez očekivanja, ograničavanja, osude, davanja zbog želje da nam se vrati ili da nekog pridobijemo. Pomoći partneru, jer se nalazi u emotivnom, seksualnom, mentalnom, problemu uvek je na prvom mestu. Niko nikada ne sme da potiskuje emociju, jer se tada poigravamo sa sopstvenim umom, što dovodi do mnogih psihosomatskih problema.

Seks bi trebalo da shvatimo kao jedinstvo, stapanje sa drugim telom, ali ne samo telesno već i duhovno, ne razmišljajući u tom trenutku o seksu, već o potpunom predavanju. Zato je poverenje veoma bitno, kao i sigurnost da je osoba pored koje ste sposobna za ljubav. Osećaj kada se potpuno izgubite u ljubavnom činu, ne odvajajući duh od tela, neprocenjiv je.

Mnogo je emotivnih invalida koji ne izgledaju tako na prvi pogled i nikada ne znate kada ćete na njih da naiđete. U tom slučaju ne biste trebali da budete grubi, već da ih razumete. Međutim, morate biti i jaki kako ni na trenutak ne biste zaboravili na njihov problem jer u suprotnom lako upadate u ljubavnu zamku.

Trudite se da budete u sadašnjosti, jaki, kreativni, željni napretka i svaranja. Tako će vaša energija uvek biti spremna za pravu ljubav i sposobna da prihvati i prizna emociju. Ne razdvajajte dušu od tela, jer uvek kad se podelite dobijate polovično od života. Da biste krenuli dalje potrebno je da oprostite svima koji su vas povredili. Čuvajte sebe, svog partnera i budite slobodni i na vrhu svog postojanja.

foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net