ID 10076447

Rastegljena ljubav

Ili budi ili idi

Mnogi bivši partneri, koji su bili u dugogodišnjoj vezi, ostaju u povremenom intimnom kontaktu. Iako je vezi došao kraj, ljubav i dalje traje, jer osobe ne mogu da ostanu zajedno iz razloga koji nemaju veze sa emocijom. Da bi zavarali svoj gubitak, odlučuju se za povremeni seks i tako ubeđuju sebe da nemaju nikakav problem sa rastankom..

Ljubav podrazumeva bliskost, razumevanje, posvećenost, mentalnu, emotivnu, duhovnu kompatibilnost, i naravno fizičku. Problem nastaje u potrebama, željama na zajedničkom putu. Trudimo se da radimo sve kako se ne bismo udaljili od partnera i kako bi mogli da nastavimo život u dvoje. Rastajemo se zbog nedostatka posla, materijalnih loših uslova, ličnog nezadovoljstva zbog nedovoljnog samoostvarenja.

Kad žena zarađuje više od muškarca. Kako se uspeh muškarca ogleda van kuće, u karijeri, problem nastaje kada žena donosi glavnicu. Tada, njegova muškost slabi jer mu je ’’priroda’’ narušena i oseća se inferiornim. Od davnina je snažniji pol bio lovac i hranio je porodicu. Sada zbog ove promene, oseća se beskorisnim pa dolazi do nezadovoljstva i emotivnog sukoba. Nažalost, mnogo je više onih priča u kojima i pored dobre volje da se ovakvo mišljenje prevaziđe, veza propadne.

Ne smemo da se prepustimo kompleksima, predrasudama. U ovom slučaju muškarci moraju da shvate da je potpuno nebitno ko više zarađuje. Ono što je bitno jeste da imate uslove za zajednički život kako biste negovali ljubav. Žene ne vide vašu moć kroz novac, već kroz razumevanje, intelekt, trud.. Vaša partnerka nije neprijatelj i novac ne sme da bude razlog prekida odnosa. Kada vam misli krenu u krivu stranu, brzo se dohvatite nečega u čemu ste najbolji. Tako ćete vratiti samopoštovanje i samopouzdanje.

Nedovoljno samoostvarenje, čest je problem među parovima. Narušavamo skladan odnos, jer ne znamo šta ćemo sami sa sobom. Partnera volimo, ali mislimo da nemamo šta da mu ponudimo i prepuštamo se depresiji. Ipak, ono šta u ovim trenucima treba da uradimo jeste da energiju pretvorimo u pozitivnu. Umesto depresije opredelite se na pronalaženje svog puta. Da li i šta treba da pružite partneru, nije samo na vama da odlučujete. Reagujte samo ukoliko vam voljena osoba kaže da je nezadovoljna vašim ponašanjem i davanjem u vezi.. Ne gradite negativno mišljenje sosptvenom režijom.

Mnogi depresiju partnera protumače kao nedostatak ljubavi. Misle da bi voljena osoba bila srećna sa nekim drugim i da su oni uzrok njenih tužnih dana. Međutim, kako ne možemo svakog trenutka da osećamo ljubav prema svojoj drugoj polovini i kako život čine i druge stvari sem partnerskog odnosa, veoma lako dolazi do nezadovoljstva. Problem je uglavnom spoljašnje prirode i ogleda se u skupljanju negativne energije na poslu, hroničnom umoru, niskoj plaćenosti…

Ukoliko dođe do rastanka, bivši ljubavnici nastavljaju sa povremenim viđanjem. Ta veza je bila toliko jaka da je prosto nemoguće da uđemo odmah u nov odnos. Međutim, iako svesni da ne postoji mogućnost da se pomirimo (jer ono što je uticalo na nas još uvek muči partnera), održavamo seksualnu vezu. Na taj način razvlačimo, tj.  umanjujemo veliku ljubav, odnosno sebe i partnera. Umesto da se rastanemo potpuno, istrošeni i umorni konzumiramo delove nekadašnje veze. Ovde dolazi do stvaranja većeg nezadovoljstva pa i verovanja da ne znamo gde i kako dalje. Problem postaje veći kada jedan od bivših ljubavnika gaji nadu da će se veza nastaviti.

Kada postanu svesni da ne mogu da obnove vezu, ljubavnici padaju u loše rasploženje. Kako bi svima bilo dobro, potrebno je da se prekine i seksualna veza. U suprotnom, od velike ljubavi pravite površan odnos. Vaša priča tako gubi lepotu, jer ste je narušili svojom neodlučnošću i predugim odlaskom.

Ako mislite da se pomirite sa partnerom učinite to kako treba, a ukoliko ne, ne pokušavajte da nešto što je nekada bilo duboko i intimno pretvorite u površno. Zbunićete se, razljutiti, jer ćete na svom putu pronalaska čvrstog odnosa nailaziti na mnogo površnih, kratkotrajnih emocija. Ne upropaštavajte sećanja na nešto što je valjalo i poštujte svoju bivšu ljubav. Ko zna, možda vam se putevi ponovo ukrste na kojima ćete se sresti mnogo bolji i spremniji.

foto:FreeDigitalPhotos.net