ID 100326778

U potrazi za odgovorima

Koliko puta ste odgovore tražili u stvarima, događajima, različitim pojavama, intrapersonalnoj komunikaciji „samo da vam da neki znak“?

U potrazi za odgovorom, i mestom pod suncem, znakovi su svuda oko nas i naš mozak ih tumači kao „trebalo bi ili ne bi trebalo to da uradim“. Zapravo, ti odgovori se već nalaze u nama. Potrebno je samo da zavirimo u sebe, poradimo na samospoznaji.

Najači smo kada smo ostvareni. Na nas, tada, manji trag ostavljaju nečije ružne reči, postupci, tuđa netrpeljivost… Ono što ni vrhunac našeg iskustva ne može da ublaži jeste bol zbog gubitka bliskih osoba, ali nam pomaže da ostanemo pribrani i nastavimo sa kvalitetnim životom.

Svi znamo šta želimo ako radimo na sebi. Nagomilavanjem negativnih emocija onemogućavamo svoj napredak. Lutamo sa osećajem da nam nešto nedostaje. Ako se ni u čemu nismo pronašli, za to postoji ogroman psihološki razlog koji bi trebalo da otkrijemo uz stručnu pomoć. Zatrpane emocije nam ne daju da idemo dalje i osvestimo ono „za šta smo stvoreni“.

Mnogi nemaju dovoljno hrabrosti da zavire u sebe, odluče se na promenu. Tuga zbog neostvarenosti vremenom počinje da im daje udobnost i zaštitu od „života“. Tako nepronađeni i tužni svuda nalaze znakove zašto ne bi trebalo da preduzmu korak ka sreći.

Ljudi koji ne žele da se menjaju i suoče sa zatrpanim emocijama, čak i iznenadni zvuk sirene automobila i isto takvo obraćanje jednog „energetskog vampira na ulici“ (sa bezazlenim informativnim pitanjem), mogu da shvate kao opomenu da njihova pomisao na promenu nije dobra. Čuju unutrašnji glas kako govori „Čim sam pomislio da se menjam, dešavaju mi se negativne svari.“. Zapravo, to progovara njihov strah.

Buđenje nije prijatno, ali je jedini način da odgovorite na pitanje „Ko sam?“ i počnete da živite. Na tom putu sretaćete različite ljude i polagati životne ispite.

Nije retkost da zadobijemo fizičku povredu dok radimo nešto sa čim se ne slažemo. Tada to shvatimo kao opomenu, odgovor na pitanje da li postupamo ispravno.

Svaki naš postupak, i kada nam se čini dobrim i humanim, ukoliko je ispunjen negativnim emocijama, sprovodimo pod tenzijom čime se smanjuje naša spretnost, a povećava šansa da se povredimo fizički (kasnije i psihički).

Mnogi odgovore traže u reklamama, filmovima, naslovima, drugim ljudima. Tako žena, odgovor na pitanje da li je pravo vreme da dobije potpomstvo, može da vidi u reklami za pelene (kao potvrdan) ili u reklamama vezanim za mesečni ciklus (kao negativan).

Verovanje u takve znakove, javljaju se kada ne znamo šta i kako želimo, kada su nam misli nejasne. Muškarac pojavu lepe žene, dok razmišlja da se ponovo vrati staroj ljubavi, može da shvati kao znak da je vreme da krene dalje. Taj znak može da bude tačan, samo ako osoba svojim akcijama i čvrstom odlukom to zaista i uradi.

Potrebno je da poradimo na saznanju „šta nam to duša ište“. Razlozi zašto smo se učaurili i ne uspevamo da se pronađemo i osetimo životnu radost su razni. Nekada je potrebno dugogodišnje preispitivanje, rad na sebi, pomirenje sa okolinom…

Možda nekome niste oprostili, možda ste doživeli stres pri rođenju ili se niste oporavili od gubitka drage osobe iako vam to sada, posle toliko godina, zvuči malo verovatno, gotovo nemoguće…

Pitajte sebe i dobićete sve odgovore.

foto:freedigitalphotos.net