ID 100105034

Kako da izbegnemo postprazničnu depresiju?

Novogodišnja euforija u našim krajevima počinje negde oko Svetog Nikole. Kite se jelke, dočekuje se Nova godina, sledi repriza dočeka, tu su Badnje veče i Božić i, naravno, Pravoslavna Nova godina. Besprekidno se praznuje  uz bogatu trpezu, veselo, uz pesmu i igru… Međutim, kažu da je najdepresivniji dan u Srba – 14. januar. Kraj je zimskim slavljima i život se vraća „tmurnoj  rutini“. Euforija, radost i veselje nestaju, a nastupa  monoton i često vrlo depresivan period. No, ne mora baš uvek tako da bude…

Posle praznika svi se osećamo pomalo iscrpljeno i umorno. Noćni život i neumereno „bančenje“ ostavljaju  posledice. Savest nas grize jer smo se tokom praznika prejedali mesom, slatkišima, pili i pušili znatno  više, a spavali manje… Sve to pravdali smo rečenicom „Praznici su, sad uživam!“.  Kad utihne euforija, često ostajemo bez energije, volje i novca. Baš u tom periodu najčešće  se javljaju znaci  depresije. Zatvorimo se u kuće i do sledeće plate nigde ne izlazimo. Vreme je sumorno i hladno, a svakodnevni  dosadni dnevni ritam nas tera da se osećamo bezvezno, tužno, usamljeno, razdražljivo…

Život posle „dolče vite“

Ono što bi  trebalo imati na umu jeste činjenica da niste baš vi jedini na svetu  sa tim nepodnošljivim  simptomima. Kako je vama tako je većini. Svi se posle opuštenih prazničnih dana vraćaju dosadnom poslu i svakodnevnim obavezama koje nisu uvek  prijatne, ali imajte na umu da i one čine vaš život jedinstvenim.

Lepo je unositi promene u život. Iskoristite baš ovaj period da u svoj dan ubacite neke novotarije. Možete početi i sa sprovođenjem važnih odluka, poput (od sutra ću na plivanje, prestajem da pušim, upisaću tečaj španskog jezika, otići ću na lekarski pregled…)

Napravite spisak svih onih stvari koje biste voleli da uradite u ovoj  novoj godini. Neka to bude sve ono što vas uveseljava. Polako zadajte sebi nove mesečne planove. Tako ćete okupirati misli i koncentrisati ih ka lepim i pozitivnim ciljevima. To mogu biti mali planovi kao što su (obnoviti  stara prijateljstva ) ili krupni i značajni  ciljevi (planiranje porodice, kupovina automobila, putovanje, promena posla…).

Trudite se da se zdravo  hranite. Organizam vapi  za detoksikacijom posle punomasne praznične  hrane. Zaboravite na slatkiše, gazirane sokove i alkohol. Pijte dosta vode. Vodite računa o svom zdravlju i lepoti, bez obzira na pol i godine. Najbolje bi bilo da se u tom periodu posvetite nekim lepim fizičkim aktivnostima, poput plesa ili plivanja. Krećite se što više. Vežbajte! Duge šetnje su fantastične i za telo i za dušu.

Izaberite barem jedno veče u nedelji kada ćete se posvetiti samo sebi. Napunite kadu  toplom, mirisnom kupkom i relaksirajte se. Pustite omiljenu muziku i ne mislite na obaveze. Sve neka stane na nekoliko minuta. Opustite se. Negujte se. Bavite se svojim telom! Posvetite se koži, kosi i noktima. Ulepšavajte se.

Ukoliko se osećate tužno i usamljeno nemojte očajavati! Pozovite prijatelje. Svima će goditi lagana večernja šetnja, odlazak do obližnjeg kafića na šoljicu čaja  ili partija šaha sa komšijama. Družite se onoliko koliko vam to prija. Nemojte se  osamljivati. Razgovarajte sa ljudima.

Slobodno vreme rezervišite za najdraže ljude i najomiljenije aktivnosti. Neka vam zajednički trenuci budu ispunjeni smehom i humorom.

Zdravi i veseli bili do novih praznika!

foto: freedigitalphotos.net