Screen shot 2013 10 23 at 13.49.16

Sportski čas – Ispravi se! ponovo u školama

Nacionalno rasprostranjena edukativna akcija “Sportski čas – Ispravi se!”, koja ima za cilj da deci školskog uzrasta ukaže na važnost bavljenja sportom za pravilan razvoj kičme i koja je do sad okupila preko četiri hiljade osnovaca, treću godinu zaredom biće organizovana u školama širom Srbije.

I ove sezone, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga, Winer Städtische osiguranje koje akciju organizuje još od oktobra 2011. godine, okupiće stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša, a zatim će se uputiti u Bačku Topolu, gde će 31. oktobra početi prvi “Sportski čas – Ispravi se!” u ovoj sezoni.

“Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazali su da je zbog savremenog načina života deformitet kičme primarni zdravstveni problem kod osnovaca i da u nekim sredinama čak 60 procenata mališana ima krivu kičmu. Najčešći uzročnik je nepravilno držanje, dugo sedenje, ali pre svega nedostatak fizičke aktivnosti u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, što onemogućava da se izgrade jaki mišići koji bi sprečili nastanak deformiteta”, rekla je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja i dodala: “Svesni problema, mi smo još 2011. godine pokrenuli projekat “Sportski čas – Ispravi se” kako bismo što više mališana usmerili na sport, a pre svega na odbojku kao najbolji dvoranski sport koji se preporučuje za pravilan razvoj kičme”.

Do sada, edukativna akcija “Sportski čas – Ispravi se!” uspešno je organizovana u 23 grada u Srbiji, okupivši više hiljada mališana. Nakon Beograda, Požege, Loznice, Sombora, Leskovca, Inđije, Jagodine, Kruševca, Vršca, Novog Pazara, Kragujevca, Kraljeva, Ljiga, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica, Valjeva, Vranja i Kleka, ove godine pored Bačke Topole, “Sportski čas – Ispravi se!” okupiće i mališane iz Beograda, Rume, Valjeva i Čačka.