ID 100166630

Priroda protiv lekovi za bolove

Kada nas nešto zaboli, najčešće potežemo za lekovima. Brufen, diklofen, analgin su medikamenti koje svaka žena koristi makar jednom mesečno. Bolne menstruacije, artritis, groznice, uspešno se tretiraju njegovom upotrebom. Međutim,  sintetički lekovi koliko nam pomažu, toliko i odmažu ukoliko se često koriste.  Problemi koji mogu da  nastanu  njihovom  čestom upotrebom su brojni i nimalo naivni. Oni štete pravilnoj funkciji kardiovaskularnog sistema, radu bubrega, izazivaju  krvarenja u stomaku, lošu probavu i cirkulaciju….

Da bi se izbegli loši efekti  koje mogu da nam prouzrokuju lekovi koje dugo i često koristimo, evo nekoliko zdravih, prirodnih alternativa koje leče i neguju naše zdravlje. Mogu se naći u obliku ulja ili tinktura, a odlični su u borbi protiv bolova.

Ovde je reč o preporuci  stručnjaka alternativne medicine, koji nam apeluju da pravilnom ishranom i u saradnji sa prirodom, vodimo računa o celokupnom zdravlju tela. Sintetičke lekove treba primenjivati  samo onda kada je to neophodno, za sve ostale slučajeve, priroda nudi odličnu alternativu koja će promeniti životne navike i zdravlje na bolje.

 

Tamjan

Reč je o ulju koje nastaje destilacijom smole. Nabavlja se u apotekama. Po sastavu sadrži kiseline koje su odlične pri ublažavanju bolova u zglobovima, mišićima, pomaže kod artritisa i migrena. Takođe deluje umirujuće na nervni sistem.

 

Tigrova mast

Etarska ulja karanfilića, kamfora, mentola i eukaliptusa prodaju se kao melem pod imenom „tigrova mast“. Utrljavanjem ove tinkture na bolna mesta jača se cirkulacija, a bolovi se smanjuju. Pomaže kod ublažavanja tegoba usled glavobolja,  upaljenih sinusa, reume… Uspešno otklanja reumatski bol, bol usled uganuća, iščešenja…

 

Maslinovo ulje

Nova istraživanja dokazala su da maslinovo ulje sadrži zajednička jedinjenja kao i lek brufen, te može pomoći u ublažavanju bolova.  Smatra se da najfinije maslinovo ulje – devičansko,  ima isti efekat na zdravlje kao jedna tableta aspirina dnevno, ukoliko se svakodnevno koristi u ishrani. Ulje se ne prži već se koristi sirovo kao dodatak salatama.

 

Kurkumin

Najčešće se prodaje u obliku tableta. Koren biljke Curcuma longae sadrži kurkuminoid koji je fantastičan prirodni lek  protiv mnogih upala. Koristi se i kao snažan antioksidans i kao lek protiv raznih oblika tumora. Preporučena dnevna doza je do 600 mg dnevno.

 

Omega 3 masne kiseline, riblje ulje

Ishrana obogaćena ribom, magnezijumom, vitaminom A i D i omega 3 masnim kiselinama, potpomaže jačanju imuno sistema, otklanja i sprečava pojavu artritisa, reguliše holesterol i trigliceride, smanjuje bolove u zglobovima, otok, malaksalost, učestale migrene… Odlični  izvori omega 3 masnih kiselina su  orašasto voće, riba, mahune, zeleno lisnato povrće, alge i plodovi mora. U apotekama omega 3 je dostupna u obliku tableta.

 

Bela breza

Najčešće se koristi kora bele breze. Sa mladih grana, kora se skida u martu i aprilu. Ona se melje i  pretvara u prah. Od njega se pravi čaj koji je odličan protiv reumatskih bolova, za snižavanje krvnog pritiska, lečenja kamena u bubregu, čireva i drugih oboljenja… Pije se do tri šolje čaja dnevno. Kora sadrži salicilin. Ne iritira želudac poput sintetičkih lekova.

 foto: Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net