Fotdoktor 2

Heroji Hitne pomoći: “Nikada nismo imali slučaj da se žena porodi na aerodromu”

Državljanka Tunisa koja se zahvaljujući brzoj i adekvatnoj intervenciji doktora iz ambulante u subotu uveče porodila na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, prema najnovijim informacijama nalazi se u dobrom zdravstvenom stanju, kao i beba i ostaće još neko vreme pod budnim okom lekara.

Iako je ekipa Hitne pomoći spremna zbog prirode posla na sve situacije, informacija da žena ima trudove ih je iznenadila, jer do sada se nisu susretali sa ovakvim slučajevima.

„Bilo je porodilja kojima je porođaj započeo u avionu ili na aerodromu, ali su sve one imale dovoljno vremena za transport do porodilišta, gde bi se porođaj dovršio, ovo je prvi put da je beba zaista i rođena na samom aerodromu“, kaže dr Ivan Ćertić doktor medicine, MediGroup, šef ambulante Hitne pomoći na Aerodromu “Nikola Tesla.

 „Kada smo sagledali situaciju i ocenili da je porođaj neminovan, nije bilo mesta panici, strahu, sve drugo je potisnuto u stranu i fokus nam je bio samo na porodilji i toku porođaja. Članovi ekipe su iskusni i vešti, dovoljno dugo radimo zajedno da se odlično razumemo, i funkcionišemo kao dobro uigran tim, što je bilo od velikog značaja i u ovoj situaciji, jer je svako od članova bio na visini zadatka i dao svoj doprinos. Reagovali smo brzo, stručno i u skladu sa okolnostima pružili maksimum, što je uz pribranost i saradnju porodilje i zahvaljujući urednom toku porođaja, rezultiralo da sve prođe u najboljem redu“, priča dr Ćertić. 

Iako porođaji na aerodromima nisu česta pojava, i u novembru prošle godine, na Međunarodnom aerodromu Šarlot Daglas u Šarlotu, rodila se zdrava devojčica. Zvaničnici Amerikan Erlajnsa potvrdili su tada medijima da je beba rođena ubrzo nakon što je let 868 iz Tampe sleteo u Šarlot.

Prema njegovim rečima, najvažnije od svega je da su se roditelji našli na pravom mestu u pravo vreme. Kako ističe, da je porođaj krenuo samo 10-15 minuta ranije ili kasnije, oni bi se našli na autoputu, prepušteni sami sebi do dolaska gradske Hitne pomoći.

Ambulanta Hitne pomoći u sklopu beogradskog aerodroma ustanovljena je u skladu sa ICAO (International Civil Aviation Organization) propisima. Tim je zadužen za prihvatanje pacijenata iz inostranstva, kao i za otpremanje pacijenata na let, npr. radi daljeg lečenja u inostranstvu ili povratka stranih državljana u svoje zemlje sa lečenja u Srbiji. Takođe, pripravni su za pružanje pomoći u slučaju vanrednog sletanja vazduhoplova zbog pogoršanja zdravstvenog stanja putnika, kao i za reagovanje, u sadejstvu sa ostalim službama aerodroma, u slučaju udesa vazduhoplova ili drugih vanrednih situacija. 

Da je brza i adekvatna intervencija medicinske ekipe na Aerodromu Nikola Tesla i ranije spašavala ljudske živote, potvrđuje i slučaj kada je pre dve godine avion turske kompanije Pegazus Erlajns prinudno sleteo na beogradski aerodrom, jer je jednoj putnici pozlilo. Sve nadležne službe aerodroma, kao i služba hitne medicinske pomoći, reagovale su prema predviđenim procedurama, a žena je prevezena kolima Hitne pomoći u jednu od zdravstvenih ustanova.

Imajući u vidu da ova služba rešava urgentna stanja, neka od najozbiljnijih do sada su bila: srčani i moždani udari, plućne embolije, disekcije aorte, politraume sa masivnim krvarenjem, amputacije, zadesne smrti sa reanimacijama. Prema rečima dr Ćertića, sve pomenuto iako se dešavalo, na sreću nije bilo toliko često.

Najčešća stanja sa kojima se susreću su poremećaji vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi, poremećaji ritma srca, nesvestice, glavobolje, manje povrede, uznemirenosti i panični napadi, alergijske reakcije i sl. Osobenost posla jeste i medicinsko obezbeđivanje vazdušnog prostora Srbije, što znači da su zaduženi i za zbrinjavanje svih pomenutih i ostalih hitnih stanja, koja se dese putnicima u inostranim avionima koji preleću preko Srbije.

Osim na beogradskom, i na gotovo svim svetskim aerodromima dostupne su medicinske službe, pa se tako na aerodromu u Parizu nalaze tzv. Domovi zdravlja, koji predstavljaju medicinski opremljena područja za hitne slučajeve i posebnu negu. Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju, takođe je opremljen za hitne medicinske slučajeve, ali i za svakodnevne zdravstvene potrebe. Na ovom aerodromu dostupna je 24-časovna ambulanta, kao i vozila hitne pomoći.