Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography
Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography

Prim.dr sci. med Fatović Milićević: “Čuvajte imunitet! Loš san ugrožava zdravlje”

Božica Fatović Milićević je spec. za ginekologiju i akušerstvo

Zdravi smo onoliko koliko je i naš imunitet jak. Istina je da je naš imuni sistem uslovljen i genetikom, koju dobijamo od naših predaka, ali je isto tako važan i uticaj životne sredine. Zato je važno podizanje sopstvene svesti o tome šta svako za sebe može da uradi kako bi ojačao svoj odbrambeni mehanizam. Jedan od bitnih preduslova je dobar san.

Neprospavana noć napravi košmar u organizmu, a spavanje po svetlom delu dana ne daje dobar kvalitet sna, javljaju se podočnjaci i anemija.

Noćni san je mnogo bitniji od dnevnog, tj. dnevno spavanje ne može zameniti  pozitivne funkcije na telo koje ima noćni san. Kratko posle podnevno spavanje (power nap) može da se koristi kao trenutno osveženje i odmor za drugi deo dana. Stručnjaci savetuju da se po mogućstvu spava osam sati bez buđenja.

U očuvanju jakog imuniteta, pored redovnog spavanja, važnost ima i izbalansirana pravilna ishrana i fizička aktivnost. Isto tako je važno menjati loše navike i zameniti ih dobrim.

Imunitet predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela kao što su virusi, bakterije, gljivice, paraziti, svi ostali mikroorganizmi koji predstavljaju pretnju po naše zdravlje, zatim od toksina, pa i od tumora koje telo samo može da razvije. On je naša prirodna odbrana od bolesti.

Urođeni i stečeni imuni sistem deluju zajedno radi bolje i efikasniije zaštite organizma.

Urođeni i stečeni imunitet

Urođeni već ima „predznanje“ o mnogim bolestima i on predstavlja “prvi red“ odbrane od infekcije, dok je stečeni iskustveni tj. onaj koji je razvijen u kontaktu sa uzročnicima bolesti. Postoji prirodni i veštački stečeni imunitet. Vakcinacija spada u veštački stečeni imuni sistem. Da bi se on razviou potpunosti potrebni su dani, nedelje, čak i meseci dok se imuni sistem potpuno ne izbori sa stranim telom. Urođeni i stečeni imuni sistem deluju zajedno radi bolje i efikasniije zaštite organizma.

Opšte je poznato da prirodan imunitet čoveka može biti smanjen kao posledica uslova života, kao što su to: nezdrave životne sredine, stres, prehlada, opekotine, intoksikacije, trovanje krvi, prekomerna upotreba duvana, alkohola, gubitak krvi, hirurške intervencije, traume, gladovanja, nepravilne i neizbalansirane ishrane, često uzimanje nekih lekova, nedovoljna fizička aktivnost, nedovoljno sna, nekvalitetan odmor, previše intelektualnog i fizičkog rada, izlaganje dugotrajnoj hladnoći, preterano izlaganje suncu, vrućini i dr.

Slušajte svoje telo

Loš osećaj ili neraspoloženje su jasan znak da se telo ne nalazi u potpuno zdravom stanju, jer su se na taj način aktivirali urođeni odbrambeni mehanizmi kod čoveka, kada telo sugeriše da organizam ne funkcioniše dobro.

San kao preduslov dobrog imuniteta

Minimalno sedam do osam sati noćnog sna je neophodno za održavanje jakog imuniteta. Kasnim leganjem poremećen je normalni bioritam što se dalje negativno odražava na zdravstveno stanje osobe. Loš san ugrožava zdravlje. Poremećaj spavanja može prouzrokovati emocionalne probleme, teškoće u pamćenju, lošije motoričke sposobnosti na poslu, povećanu učestalost nezgoda u saobraćaju, kardiovaskularne bolesti i dr.

Kod nas i u svetu mladi izlaze kasno uvečeili sede za kompjuterom sa upaljenim svetlom i piju visoko energetska pića. Neprospavana noć napravi košmar u organizmu, a spavanje po svetlom delu dana ne daje dobar kvalitet sna, javljaju se podočnjaci  i anemija. Osoba danju spava, a uveče ne može da zaspi. Zatim nedovoljno spavanje negativno utičena fizičko i mentalno zdravlje.

Stručnjaci smatraju da nedovoljno i nekvalitetno spavanje doprinosi razvoju pojedinih degenerativnih nervnih bolesti pošto je kod većine obolelih ustanovljen poremećen ciklus sna i budnosti. Oboleli vrlo često ne mogu da spavaju u normalno vreme, odnosno noću.

San je važan, jer predstavlja period odmora i oporavka mozga.

Tokom REM, najdublje faze sna, mozak revitalizuje pamćenje, odnosno sređuje podatke o svemu što se dešavalo predhodnog dana. Nedostatak sna može da poremeti proces učenja i pamćenja.

San oporavlja telo i različite segmente metabolizma

Hronični gubitak sna može da dovede do velikih zdravstvenih problema kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i slabljenje imunog sistema. Povezuje se i sa nizom zdravstvenih problema uključujući srčani i moždani.

Zanimljive činjenice o imunitetu za one koji žele da saznaju više:

Imunitet čini izuzetno dobro prilagodljiv odbrambeni entitet koji se sastoji od mnoštva ćelija, molekula sposobnih za prepoznavanje i uklanjanje različitih stranih tela. Reakcije pružanja otpora na spoljne napade vrše same ćelije (imunitet ćelije) i specijalni molekuli – antitela. U bela krvna zrnca spadaju neutrofili i limfociti. Neutrofili proždiru mikroorganizme pre nego što se oni namnože i ugroze nam zdravlje. Limfociti se javljaju kao T i B limfociti. T limfociti proizvode hemijske supstance interferon i interleukin koji deluju protiv infekcije i raka. B limfociti proizvode antitela koja uništavaju ćelije koje ne pripedaju našem organizmu (bakterije, virusii tumorske ćelije).

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography