stav u ljubavi

Stav u ljubavnoj vezi

Da li će naša veza biti uspešna ili ne, zavisi od stava koji zauzmemo prema sopstvenom životu i prema partneru. Stavove izražavamo rečima i delovanjima. Često se ono što kažemo ne poklapa sa našim akcijama, ali se pre veruje delu nego rečima. Tako nekome možemo da kažemo da ga volimo, a da to ne pokazujemo, ili da ga ne volimo, a da nam se oči zacakle svaki put kad ga ugledamo.

U ljubavi imamo različite vrste stavova, pa i osećanja koja nas nagone na određene akcije. Da li je zaljubljenost, ljubav, velika, procenjujemo po sopstvenim osećanjima izazvanim partnerovim ponašanjem i ponašanjem druge osobe prema partneru .

Na ljubav gledamo kroz sopstvene vrednosti i uverenja. Ako je za nas važno da partner uvek bude pažljiv, da veza bude puna podrške, nežnosti, uključivanja u zajedničke akcije, konsultovanja oko individualnog i zajedničkog delovanja, onda ćemo biti veoma nesrećni ukoliko to ne dobijemo i odnos ćemo shvatiti kao neljubav. U ovom slučaju ljubav može da postoji, ali postoje i razlike koje otežavaju odnos. One se ogledaju u ličnim potrebama i shvatanju ljubavne veze.

Kruti stavovi nam onemogućavaju da budemo srećni. Ako smo puni predrasuda, ako očekujemo uvek da nas neko motiviše, imaćemo nesrećan ljubavni život i život uopšte. Ipak, treba imati čvrst, ali zdrav stav prema određenoj situaciji. Zdravi stavovi su oni koji nisu zasnovani na patologiji, predrasudama, kompleksima…

Svima je vernost bitna. Po njoj merimo ljubav. Većina nikada ne bi oprostila prevaru, ali zato oprašta druge velike greške. Gore od fizičke prevare je zapravo odsustvo partnerove psihe, posebno u kriznim situacijama. Postoje trenuci u životu u kojima su prisustvo partnera, njegova pažnja, lepa reč, veoma bitni. Ti trenuci podrazumevaju promenu i gubitak posla, dobijanje potomstva, loše zdravstveno stanje, gubitak člana porodice… Krizne situacije u kojima se osećamo loše, ne smeju da budu ispunjene i lošim ponašanjem naše druge polovine.

Kada vas partner povredi ružnim rečima, zauzimanjem negativnog i čvrstog stava prema situaciji u kojoj se nalazite, morate da zauzmete pozitivan i čvrst stav prema sebi. Priznajte ukoliko se partner poneo loše onda kada vam je bilo najteže. Njegova uvreda i nepažnja u kriznom momentu, moraju biti u našem svesnom delu. Ne tražite opravdanje za njegovu grešku, već se fokusirajte na sebe. Preisipitajte kako ste se osećali u tom trenutku. Mislite li da se tako nešto neće ponoviti, smatrate li da bi trebalo da ostanete u takvom odnosu?

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Kada od nekoga pravimo idealnog partnera, napravićemo privid koji će nas povrediti onda kada nam bude najpotrebniji. U situacijama u kojima bi trebalo da bude najjači, naići ćemo na njegovu slabost. Ako se tako nešto desi, jasno je da odnos nikada nije bio čvrst, a emocija čista.

Da bi ste donelu pravu odluku, potrebno je da shvatite kakva bi po vama normalna reakcija partnera trebalo da izgleda, a zatim je uporedite sa onim što ste doživali. Razmislite da li je i prethodnih godina odnos bio na klimavim nogama, da li su se dešavali raskidi i ružne reči na kojima veza nikako ne bi smela da se zasniva.

Odgovor na nedoumice vezane za vašu pravu odluku, budućnost postojećeg odnosa, nalazi se u osećaju koji ste imali prilikom partnerove uvrede.

Ključ dobrog rešenja je tu, zato bez straha otvorite vrata za sreću i ljubav po meri!

foto:  freedigitalphotos.net