ID 10035189

Emocija plus Rizik jednako je Ljubav

Ljubavnu, životnu sigurnost svi želimo, ali ova želja najviše je izražena kod ljudi koji su u prošlosti više puta bili povređeni. Zato su oni nesvesni sadašnjosti. Misle samo na sutra, što u vezu unosi nemir, pa poraz i naravno patnju. Sve to rade zbog toga, jer ne veruju da radost, a posebna onu koju osećaju u dvoje, može biti trajna…

Jedna od njihovih karakteristika je kukavičluk. Poznato je da kukavica podmetne svoja jaja u tuđe gnezdo, jer ne zna sama da ga napravi. Tako čovek u vezu može da podmetne drugog, lošijeg, sebe, jer ne ume da stvori lepotu u dvoje. Nikad prisutna u trenutku, ovakva osoba nije sposobna za duboku ljubav. Ona oseća snažnu emociju, ali u isto vreme gleda kako da pobegne od sreće, jer u slučaju gubitka može da oseti veliku bol.

Hemija, fizička privlačnost, mentalna kompatibilnost pa i duhovna su tu, ali nema dovoljne emotivne akcije. A sve to se dešava iz straha da nećemo biti prihvaćeni u meri u kojoj to želimo.

Za ovo nema opravdanja i slučaj zahteva potpunu našu posvećenost, kako bismo se oslobodili loših akcija i pogubnog razmišljanja. Ko se boji ljubavi, potrebno je da se odluči na rizik ne bi li shvatio duboku emociju i postao hrabar.

I kada se osobe uzajamno pivlače, u mnogo slučajeva nisu zajedno. Dešava se da dvoje u savršenoj kopmatibilnosti, odustanu zbog neverice. Prosto ne  mogu da poveruju da je sreća ispred njih. Tu je i slučaj profesionalnog odnosa ako pričamo o kolegama na poslu, kod kojih je pojava zaljubljenosti veoma česta.

Šta učiniti?

Kukavičluk i društvene prepreke, smanjuju mogućnost stvaranja srećnih veza, brakova. Ono što, takođe, narušava Ljubav, jeste gledanje na odnos kroz, pre svega, materijalnu prizmu. Očigledno da je visina zarade danas više nego bitna.

Sve možemo da imamo ako se pozabavimo istinskim vrednostima. Prvo je bitno da li nam se osoba iskreno dopada, ne gledajući na bilo kakve spoljne činioce. Za dubok i trajan odnos veoma je bitno da smo otvoreni, spremni za nova saznanja, da prihvatimo svaku dobru promenu i da imamo želju da napredujemo. Uz sve to ni u materijalnim blagodetima nećemo manjkati.

Kada je ljubav između kolega u pitanju, istina je, rizik postoji. Posebno je teško ako pričamo o bilo kakvoj timskoj priči. Ljubav između npr. plesača, koji igraju u paru, mora biti veoma čvrsta da bi se stvaranje nastavilo. Pa zato ne dozvolite da vas fizička privlačnost zavede.  Presudite na osnovu toga  koliko vam je osoba mentalno i duhovno bliska. Ako se i u tome poklapate, i ako vam se pogledi prepoznaju, imate veliki razlog da budete i u ljubavnoj vezi, odnosno u ljubavnom riziku.

Sve se može ako imate iskrene namere i ako ste sposobni za ljubav. Svi dodatni izgovori zašto ne bi trebalo da budete zajedno poput: „…ali njegovi/njeni roditelji… njegove/njene obaveze… nedovoljne plate.. radimo u istoj firmi..“, su nebitni. Istina je, može doći do određenih problema, ali koji su svakako rešivi.

Pogledajte jedni u druge i prepustite se prisutnoj emociji. Otvorite se i pristupite ljudski, pokažite kako razmišljate i šta sve možete. Objasnite ko ste i ne brinite za budućnost. Ona je uvek odraz našeg delovanja u sadašnjosti. Priuštite sebi avanturu i rizik, jer oni su put do velike Ljubavi i budućeg uspeha.

 foto: freedigitalphotos.net