Par kvadrata Ljubavi

Ljubav bi trebalo da je slobodna, da ne očekuje, a samo tada je i neuništiva.

Kada bi bili potpuni slobodni bez svesti o prevari, odlasku za ceo život, bez misli da je sva naša sreća u nekom drugom, funkcionisali bismo u dvoje bez većih problema.

Ipak svi imamo želje, potrebe koje su se stvorile tokom odrastanja i uticale na formiranje ličnosti koja uvek traži i očekuje. Tako nam je pažnja najpotrebnija i zbog nje smo sposobni i za dobre i za loše akcije..

Robujemo fizičkom izgledu, materijalnom ostvarenju i ne radimo na velikoj ljubavi . Velika ljubav ne brani, ne zamera, ne očekuje, ona postoji u nama i ne traži baš ništa. Ona jednostavno voli i pruža sreću  i zadovoljstvo. Ljudi koji umeju da vole na ovaj način su nepredvidivi i često neshvaćeni. Kada ih vidite srećne i sa velikom energijom i nemogućnosti da ih išta slomi, zapitate se šta sa tim ljudima nije u redu? Oni ništa ne rade iz koristi. Sposobnost da pomognemo i pružimo lepo zajedničko vreme bez očekivanja, pa i razočaranja, danas se teško priznaje. Ipak vreme je da shvatimo da je čovek sposoban da voli  bez velikog razloga i usmerenja.

Usmeravanje aktivnosti samo na partnera bez smisla za akcije van veze, ugrožava odnos. Kada dođe do toga da svu emociju stavimo na to malo prostora, dolazi do negativnih osećanja. Čovek se veoma plaši slobode zbog potrebe da sve drži pod kontrolom. Stavite divlju životinju u kavez i nikada više neće biti srećna. Izgubiće svoju prirodu  i savršenost. To se upravo desilo i nama, ograničavajući svoje mogućnosti zbog straha od nepoznatog.

Dete je vozilo bicikl na terasi nekoliko meseci. Tu malu poršinu prelazilo je po stotinu puta u toku dana. Jednog dana odveli su ga u park, ali je dete i dalje koristilo prostor veličine terase. To se dešava i odraslima. Kada naiđu na ljubav koja je dala  više od onoga na šta su navikli, odlaze.

Često iz veze odlazimo jer se plašimo da promenimo stil života, povećamo obeveze… Dođe trenutak kada dobijemo želju da sredimo svoj život. Nađemo osobu sa kojom možemo da napredujemo, dopadne nam se po svim pitanjima, zavolimo je, a onda pomislimo da ipak nismo vredni njene ljubavi, sve iz straha jer smo počeli da sumnjamo u svoju želju. Osećaj da nismo dovoljni, tera nas na loše postupke, prekid zbog slabosti.

Neki raskidi učine da pomislimo da je čitava veza bila prevara. Ostaviti nekoga preko poruke bez suočavanja i gledanja oči, najveća je odlika nerada na sebi. Kukavičluk i strah od obaveze je ono sa čim svako mora da se izbori i shvati da je humanost ono što nas jača i čini sposobnim da volimo. Škrtarenje na emocijama, mentalnoj saradnji i prisutnosti je odlika čoveka koji ne bi smeo da se upušta u intenzivnije odnose sa drugima. Nesposobnost da učinite sebe i one oko vas srećnima, zahteva ozbiljan rad koji mora već sad da počne. Sve probleme koje imate, rešavajte stalnim interesovanjem za tu oblast i mentalnim angažovanjem.

Ljubav ne postoji zbog umnog ograničavanja. Održavamo je retkim viđanjem, igrama toplo hladno, ograničavanjima, ucenama… Da biste uspeli da izgradite odnos morate da zaboravite na sva dosadašnja iskustva, porodične priče, sve ono što je formiralo vašu ličnost. Tako postajete čisti oslobođeni i sposobni za nova, dobra, trajnija iskustva i duhovni rast. Vi niste ni dete razvedenih roditelja niti osoba koju je neko ostavio u teškom trenutku, neko ko je odrastao u sirotištu… Oslobodite se mentalnih okova i Ljubav će postati veća.

foto: photostock at FreeDigitalPhotos.net