Kappa
Kappa

Na tragu rečnom demonu zvanom Kappa 

U drevnom japanskom predanju veoma je cenjen i poštovan vodeni demon. Ljudi su ga nazivali Kappa. Naseljavao je reke i jezera i važio za monstruma koji proždire ljude. Ovaj mit je do današnjih dana držao sujeverne Japance podalje od vode. Na nekim jezerima postoje čak  i znakovi upozorenja „čuvajte se Kappe“.  Naučnici tvrde da poseduju dokaze koji govore da Kappa ipak nije samo legenda…

O Kappi se na istoku dosta zna. Evropska kultura mogla je da se upozna sa ovim bićem preko japanskih horor filmova i stripova. Ništa ne izaziva strah kod neposlušne dece kao Kappa. Neki veruju da je ovo biće  možda praistorijski džinovski gušter salamander koji  živi i danas u vodama Japana, dok drugi veruju da je reč o nekom čudnom tajanstvenom ljudožderu.

U kopovima pored jednog japanskog jezera  pronađeni su mumificirani ostaci udova bića koje nije ni  gušter ni čovek. Naučnici misle da su na tragu rečnom demonu.

Kappa je najsličnija gušteru, mada mu  telo najviše podseća na kornjaču, glava i udovi na žabu, dok na vrhu ima  šuplju izraslinu, poput roga, ispunjenu vodom. Ime mu na japanskom jeziku znači „dete reke“. Veruje se da  živi u vodama ali da ponekad zađe i na kopno. Po legendi, njegov rog mora  uvek da bude ispunjen vodom,  inače bi umirao.

Mnoge šaljivdžije vekovima su tvrdile da imaju dokaze o postojanju ovog stvorenja. Istorija beleži brojne pokušaje podvala. Neki su spajali delove tela različitih životinja tvrdeći da su uhvatili rečnog demona. Mnogi od ovih lažnih prikaza čuvaju se u japanskim muzejima.

Ovaj mit poznaju i Kinezi. Skice rečnog demona skoro su identične kod oba naroda. Naučnici se upravo bave analizom pronađenih mumificiranih ostataka.

Po legendi, ovo biće se kloni gvožđa, susama i đumbira. Ukoliko se neko nađe blizu japanskih jezera nek se dobro opremi  ovim „oružjem“, jer Kappa ne spava!

foto: Wiki