Nova godina, kako je započeti?

Tajna misija životnog putovanja, koje započinjemo svake nove godine, je avanturistička, sa preokretima i neplaniranim skretanjima, a tu su i neplanirana poznanstva koja menjaju rutu života.

Pored svih vidljivih obeležja, nova godina simbolično predstavlja završetak i početak nečega. Slavili smo je kao simbol novog života i novih nada za budućnost, i u ovom obliku značenje postoji i danas.

Nova godina predstavlja ritual koji je prisutan kod svih naroda i predstavlja jedan od najstarijih običaja. Njena proslava nam je usađena u istorijsko pamćenje.

Nije pouzdano utvrđeno kada je počela da se proslavlja, neki podaci je vezuju za Vavilonce od pre 4000. godina, a najranija zabeležena proslava Nove godine bila je 2000. godina pre nove ere u Mesopotamiji.

S novom godinom stvara se magija naših želja, očekivanja i verovanja. Sa njenim početkom imamo utisak da se nešto završilo i da počinje nešto novo, a taj prvi dan koji je zapisan u našem umu kao i u svim kalendarima predstavlja dan odluke i dan promene. Krećemo ka novom, opraštamo se od starog, i bivamo zahvalni za sve iz predhodne godine. Rezimiramo šta smo propustili i izgubili, šta smo promenili, započeli i usvojili, i sve prihvatamo kako bi krenuli u nove pohode.

U fokusu ove priče je odgovornost. Postanite od nove godine glavni junak, što znači preuzeti odgovornost za sebe na svim nivoima. Ne tako davno ljudu su živeli radikalno drugačije u odnosu na savremen stepen preuzimanja stvari na sebe. Danas je lična odgovrnost zamenila porodicu i društvo. Naša lične vizija, snovi i stremljenja su pobedile predvidljivu sutrašnjicu. Iako su individualne priče različite, svi imamo zadatak da prevaziđemo ono što nam je dato. U igri je sve, od davanja i primanja, znanja i neznanja, vlasti i služenja, vizija i beznadja, bliskosti i samoće, volje i apatije, hrabrosti i kukavičluka, akcije i pasivnosti.

Kao što nas mitologija navodi da nova godina simbolizuje kosmos, obećanje novog rasta i započinjanje iznova, i lični snovi novogodišnje čarolije kada imaju savez volje i optimizma, znanja i vizije bivaju ostvareni.

[su_box title=”Nova godina”]Postoje mišljenja da su prvi počeli da je praktikuju Kinezi, a po drugima Germani ili Rimljani. Ono što je sigurno je to da se uvek proslavljala kao praznik. Nosi svoja obeležja, simboliku i značenje. Nova godina je zapravo dan kada po solarnom kalendaru počinje sledeći ciklus, tj prvi dan u sledećoj godini. I u većini zemalja ustalilo se računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, dok su je mnoge kulture u prošlosti obeležavale u vreme proleća ili jeseni.[/su_box]