rols rojsova maskota nastala zbog ljubavi

Rols Rojsova maskota nastala zbog ljubavi

Zabranjena ljubav kao inspiracija

“Duh ekstaze” ili “Dama koja leti” je najpoznatija maskota u svetu automobilizma koja već čitav vek krasi modele Rols Rojsa. Nastala je iz jedne velike, ali zabranjene ljubavi s početka prošlog veka…

Čuvenu maskotu je dizajnirao Čarls Sajks davne 1911. godine. Tokom stogodišnjeg postojanja, figura žene koja krasi Rols Rojsove automobile je jedanaest puta trpela veće, ili manje promene. Današnji vlasnici ovih vozila je mogu po potrebi staviti, ili skloniti sa haube i sve to jednostavnim pritiskom na dugme. Ta mogućnost je veoma interesantna, ali ono što ovu poznatu figuricu čini još zanimljivijom jeste njena istorija. Gospodin Sajks je jedan od retkih koji je znao za jednu tajnu ljubav, a koja mu je poslužila kao inspiracija za nastanak ove poznate maskote.

Žena po kojoj je Sajks dizajnirao “Duh ekstaze” je velika ljubav njegovog prijatelja. Elenor Velasko Tornton je bila sekretarica i ljubavnica aristokrate Lorda Montegi. Mlada Elenor i lord su radili zajedno u magazinu posevećenom automobilizmu. Čitavu deceniju su svoju veliku tajnu krili od javnosti.

Kako je Montegi želeo da ima posebnu maskotu za svoj Rols Rojs, njegov prijatelj i dizajner Sajks je predložio da to bude Elenorina figura. Svoju prvu verziju maskote je uradio po njenom uzoru i sa jednim prstom na ustima kako bi zgledala kao da šapće. Zbog toga je svoju prvobitnu kreaciju i nazvao “Šapat”, a ona je na taj način simbolično prikazivala njihovu slatku tajnu. Motegi je mini figuru svoje Elenor stavio na haubu automobila. Naravno, ovo je ubrzo postao modni trend u automobilizmu, pa su i drugi poželeli da imaju isti ukras.

Rols Rojs je potom angažovao Sajksa i tako je 1911. zvanično nastala maskota “Duh ekstaze” koja je bila veoma slična “Šapatu”. Tokom godina su joj menjali izgled i veličinu. U jednom periodu je “Dama” bila u klečećem stavu. Postojali su oni kojima se nije dopadala. Smatrali su je pomodarstvom. Čak su je pojedini kritičari šaljivo nazivali i “Eli u spavaćici”. Bez obzira na nekadašnje komentare Elenorina maskota je opstala već čitav vek kraseći čuvene automobile i čuvajući veliku ljubav od zaborava.

Montegijeva i Elenorina priča je nažalost imala tragičan kraj. Mladi par je rastavila njena iznenadna smrt. Brod kojim su oboje putovali u Indiju je pogodio nemački torpedo. Montegi je preživeo, dok Elenorino telo nikad nije pronađeno. Lord se posle toga oženio i po drugi put sa ženom koja mu je rodila četvoro dece. Njegova prva supruga Sesil je tolerisala dugogodišnju aferu sa Elenor.

Pri kupovini automobila ovog proizvođača kupci mogu da biraju “Duh ekstaze”, maskotu dame široko raširenih ruku i uzdignutom glavom, u leguri nikla, u srebru ili da izaberu eksluzivnu zlatnu varijantu.

Foto: Wiki