ok je ok 392

OK je OK

Šta ustvari znači OK?

Pripremila Janja Rešćanski

U skoro sve jezike sveta ušunjao se izraz OK. Ovom frazom se potvrđuje da je baš sve u redu. OK je postao toliko odomaćen da je ušao ne samo u sleng nego i u književni jezik. Upotrebljavaju ga svi, čak i političari, zatim, pisci u svojim naslovima, filmadžije u dijalozima… Ko ga je prvi izgovorio i šta zapravo znači?

Neki izvori navode da se izraz OK prvi put pojavio u Americi za vreme građanskog rata. Redovno su se slali vojni telegrami sa ratišta koji bi slali sve podatke o poginulim i ranjenim vojnicima. U jednom od izveštaja pisalo  je OK. To je značilo da tog dana nije bilo poginulih na frontu. (O-zero, nula; K-kill)

Jedan od izvora navodi da se ova skraćenica pojavila prvi put u Bostonskom morning postu, davne 1839. godine.  U jednom članku pogrešno je navedena skraćenica „ALL CORRECT” (sve je u redu), nevešto napisana kao „OLL KORRECT”. To nije bilo neuobičajeno za to vreme, jer je broj pismenih i novinara i čitalaca bio vrlo mali.

Grci sa ponosom ističu da su upravo oni zaslužni za ovu skraćenicu. Smatra se da je čak i Aristotelu sve bilo OK. Na jeziku antičkih Grka ova skraćenica značila je isto. Izgovarala se „OLA KALA”, te je sasvim moguće da je i stari Pitagora u mediteranskoj Grčkoj šmekerski govorio „Filosofija je OK.„

Nemci takođe znaju za ovaj izraz. „OHNE KORREKTUR” znači bez ispravke, odnosno, sve je uredu. Šveđani izgovaraju OK, ali na njihovom jeziku ova reč znači „ O DA”, „OCH AYE”.

Kod nas OK ima mnogo značenja – da nam je nešto potaman, prihvatljivo, da se sa tim se slažemo, pa čak i kad se ljutimo, upotrebićemo OK kao završnu reč u momentima kada osetimo da je suvišno da se dalje raspravljamo.

Koristimo je svi, svakodnevno. Skraćenica se nalazi u naslovima knjiga „Suze su OK”, filmova, pesama, neretko ćete čuti  reklamne slogove „Cene su OK”… Čak i predsednik SAD-a, Barak Obama vrlo često koristi OK kao poštapalicu. Izraz se ušunjao i među britanske puritance u parlamentu. Čitav svet koristi OK. Gde i kada je nastao, ne može se sa sigurnošću utvrditi. Srbi kažu da je i naše, jer je nama ovde uvek baš sve OK. Kažu da je to skraćenica od „OPET KATASROFA!”.