sami na proslavama tudjih ljubavi 188

Sami na proslavama tuđih ljubavi

Da li smo manje vredni?

Odlazak na venčanja, žurke, rođendane, proslave na kojima većina dolazi sa svojom drugom polovinom, nije baš uvek prijatan. Ukoliko smo bez partnera, period oko tridesete, čini da se osećamo kao da ne pripadamo ovoj planeti, pa čak i ako smo srećni i zadovoljni. Odlazak na pomenuta veselja može da bude traumatičan, ali samo dok ne shvatimo sebe.

Većina naših prijatelja je u porodičnoj atmosferi, a mi smo još uvek u potrazi. Osećamo kao da se priroda urotila protiv nas. Ipak, ako malo razmislimo, shvatićemo zbog čega smo još uvek sami.

Možda nam se ne ulazi u brak zbog loših primera iz okoline. Ukoliko smo bili svedoci odnosa punih teškoća, nerazumevanja, prevara, zabrana, ljutnji i rastanaka, radićemo sve da izbegnemo svaku mogućnost vezivanja. Brak je zahvaljujući ljudskom neradu, sve, ali ponajmanje duhovna zajednica.

Možda volimo nekog drugog kome čak nismo ni dali do znanja da nam se sviđa. U njegovoj smo blizini, družimo se dugo, ali se ne usuđujemo da načinimo korak više. Dešava se da prođu čak i godine, ceo život, a da emocija ne bude obelodanjena. Uglavnom se jedan nada, dok drugi živi punim plućima, zadovoljan svojim ljubavnim životom.  Ako ste u sličnoj priči, ne čekajte ni minutu više. Umesto da nastavite sa nadanjem da će osoba konačno da vidi koliko vam je stalo, budite otvoreni i recite šta imate. U tom slučaju ili ćete dobiti partnera, ili ćete krenuti sa akcijama prema drugima.

Možda volite nekog ko ne želi brak niti tipičan ljubavni odnos ili ni sami to ne želite. Najčešći uzrok nedefinisanog odnosa jeste mišljenje da nismo zaslužili ljubav i da je nemoguće da nam se ona desi. Čak možda ne verujemo u izgled snažne emocije na način na koju je prestavljaju drugi ljudi. Možda je doživljavamo kao slobodnu, kakva bi ona i trebalo da bude, a često i prolaznu i ne želimo da ostajemo u odnosu koji će kad tad izgubiti prvobitnu snagu.

Uživaje u životu, pa bili sami ili ne. Smejte se, odlazite na proslave bez osećaja da ne pripadate ovoj planeti. Mnogo je ljudi poput vas, koji još uvek uče o sebi, tragaju za svojom drugom polovinom, kao i onih koji su se odlučili na brak i potomstvo, a onda shvatili da su ipak nezadovoljni. Nije sve tako sjajno kao što izgleda. Mnogo je skrivenih želja u svakom od nas.

Budite svoji, ne žalite za prošlim vezama, bavite se onim što vas ispunjava. Ako se zabavljate i uživate u slobodnoj ljubavi, ne dozvolite da vas mišljenje većine izbaci iz ravnoteže. Mnogi će vam reći da morate da uđete u brak, da imate decu i da radite sve što radi i ostatak sveta. Ljubav ne mora da bude ograničena i definisana. U brak uđite samo ako želite, a decu rodite samo ako osetite prirodnu potrebu.

Veselite se tuđim ljubavnim radostima. Gradite svoj emotivni život ne ugledajući se na tuđ. Niko od pravih prijatelja vas neće gledati kao usamljeno čudo, već će i sami priznati da je čovek uvek sam. Reći će vam da ste potpuno jednaki i nikako manje vredni.

Ne morate biti u vezi u kakvoj je većina, ono što je jedino važno, to je da umete da dajete i primate ljubav, kao i da osluškujte sebe. Tako nikada nećete biti ni tužni ni sami.

foto:  Sharron Goodyear at FreeDigitalPhotos.net