nos polip
nos polip

Polip u nosu – prava noćna mora

Svi oni koji pate od upornih polipa u nosu znaju koje su to muke. Iako ne bole, polipi zakrčavaju nosne šupljine, onemogućavaju pravilno disanje, onesposobljavaju čulo mirisa i ukusa… Nepodnošljive glavobolje su česte kao i upale srednjeg uha. Obično nastaju posle infekcija nosa i sinusa, usled alergija ili za to postoje genetske predispozicije.

Polipi su najčešće benigne izrasline na sluznici nosa. Često nastaju u sinusima, a mogu da porastu toliko da čak i vire iz nozdrve.  Meki su, ovalni, glatki, beličasto-biserne boje. Nekada mogu biti kruškastog ili loptastog oblika.

Pošto polipi blokiraju nosne šupljine, sekret se teže sliva kroz nos, te se  on spušta niz ždrelo. To izaziva odsustvo čula mirisa i ukusa. Disanje je otežano. Nos je večito začepljen.  Česti su problemi sa snom i uvek prisutnom nervozom.

Polipi se leče kortikosteroidima ali najčešće zahtevaju hiruršku intervenciju. Ukoliko nije ustanovljen uzrok zbog čega se javljaju, postoji sklonost da  izrasline ponovo nastanu. Ukoliko posumnjate da vas muči polip, obavezno posetite otorinolaringologa u vašem domu zdravlja. On će najbolje proceniti kakva pomoć vam je potrebna. Kako biste ublažili simptome, koji su poput noćne more, evo nekoliko narodnih recepata:

Slani rastvor

Morska voda je idealna za regeneraciju sluznice i protiv groznih muka koje polip stvara. Ukoliko niste u mogućnosti da boravite blizu mora, možete napraviti tinkturu od soli i tople vode.  U čašu tople vode stavite 2 kašičice morske soli. Dobro promešajte da se so fino rastvori. Ispirajte nosne šuljine 3 puta dnevno.

Tinktura od joda

U rastvor od tople vode i morske soli dodajte 3 kapi joda. Mešajte dok se potpuno ne izjednači sa bazom. Ispirajte nosne šupljine 2 puta dnevno. Preporučljivo je da se ova tinktura koristi  neprekidno 3 meseca.

Tinktura od kamilice i ruse

Kamilicu i suvu rusu sitno iseckajte i prelite sa 5 dl ključale vode. Sve to poklopite i ostavite da odstoji dok se potpuno ne ohladi. Proceđenim čajem ispirajte nosne šupljine oko 5 puta dnevno. Ovaj narodni lek bi trebalo koristiti oko 10 dana.

Redovnim ispiranjem nosa ovim rastvorima (ušmrkavati ili kapati)  uporni polipi neće nestati ali će se olakšati disanje i obnoviće se  funkcija sluznice.

Foto: freedigitalphotos.net