tokio
tokio

Japan: Umetnosti finoće i jednostavnosti

Nedelja za nama, bila je obeležena kao nedelja Japanske kulture. Uz svo bogatstvo i raskoš japanske tradicije izdvajamo tri klasične japanske umetnosti. Umetnosti finoće i jednostavnosti čine: mirisna ceremonija, aranžiranje cveća i čajna ceremonija.

Japan, od nas u mnogo čemu drugačiji, čudesan, pomalo neobičan i tajanstven. Pre svega u pitanju su velike kulturološke razlike, tradicija i običaji. Usled bogate kulture zemlje izazećeg sunca, neke od poznatih tradicionalnih zanimljivosti su: kimono, bonsai, kabuki, sumo, origami, bubnjevi, sinobue flaute, kao i savremenih animiranih filmova – anime, japanskih stripova – manga, i tehnologije. Ovo predstavlja samo fragmente cele jedne kulture, koji su u nedelji za nama bili predočeni na Filološkom Fakultetu, Kinoteci i Fakultetu umetnosti.

Japan je ostrvska carevina, koja se nalazi na Dalekom istoku. On je arhipelag kojeg čine 6.852 ostrva. Deseta je najmnogoljudnija zemlja na svetu, ima oko 130 miliona stanovnika, dok je površina 378.000 kvadratnih kilometara. Predstavlja monarhiju sa najdužim kontinuitetom. Od druge polovine XX veka kreće njihov brz ekonomski razvoj, gde postaje jedna od najvećih privrednih sila u svetu, posle SAD-a i Evropske unije. Zanimljiva činjenica o njima je i ta da spadaju u najdugovečniju naciju na svetu.

Mirisna ceremonija, aranžiranje cveća i čajna ceremonija

Ceremonija mirisa ili kodo, predstavlja društveni ritual, japansku umetnost razumevanja mirisa i izrazavanja zahvalnosti prema njemu. Prema legendi, mirisno drvo se nasukalo na obalu ostrva Avadji. Čudesno je mirisalo kada bi bilo blizu vatre, a ubrzo je predato lokalnim zvaničnicima. Prema istoriji to drvo je stiglo u Japan sa zalihama za gradjenje budističkog manastira. Prvobitna njegova namena je bila religioznog karaktera, a vremenom se pali i u znak zahvalnosti. Ova ceremonija spada u jednu od najpopularnijih tradicionalnih japanskih umetnosti. Kroz ovaj ritual se meditira, sjedinjuje sa prirodom, čisti telo i misli.

Ikebana, kuća bogova

Japanski narod uživa u lepoti atmosfere, s toga se trudi da napravi tu atmosferu i prikaže ono najlepše u njoj. Naime uz pomoc ikebana, koje predstavljaju umetnost aranžiranja cveća to postižu. Prave je veoma pažljivo i po odredjenim pravilima. Prave ikebane se razlikuju od običnog aranžmana, a osnovna razlika između njih je u duhovnoj pozadini. U japanskoj kulturi ikebana ima posebno značenje jer se veruju da je to kuća za bogove. Kroz ikebane može se sagledati i veština, kao i čitava atmosfera koju ona stvara. Japanski narod kroz cvet ikebane posmatra čitavu prirodu, snagu zemlje i blagoslov sunca. Smisao ikebane je osećaj harmonije u svemu živom.

Čajna ceremonija ili put čaja, predstavlja tradicionalni japanski način pripremanja i posluživanja čaja. Za ovu ceremoniju upotrebljava se posebna vrsta zelenog čaja u prahu, koja se prvenstveno razlikuje od čaja koji se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Ovaj ritual traje približno četiri sata i obuhvata obrok (ćakaiseki) i dva služenja čaja (koić i usuče). Ova ceremonija je bila u prošlosti privilegija isključivo aristokratije, medjutim danas je rasprostranjena zahvaljujući zen majstoru Sen no Rikju (1522 – 1591).

foto: freedigitalphotos.net