zdravlje se cuva u dvadesetim 146

Zdravlje se čuva u dvadesetim

Životni stil u mladosti određuje zdravlje u starosti

Pitaće vas starost gde vam je bila mladost. – izreka je koja ima potvrdu i u medicini, kada je u pitanju zdravlje našeg srca. Životni stil koji vodimo u dvadesetima utiče na to kako ćemo se osećati u četrdesetim….

Sve neprospavane noći, lude žurke, preterana konzumacija alkohola, a slaba fizička aktivnost ostvaljaju traga na naš organizam. Posledice naših navika u dvadesetim dolaze do izražaja u srednjim godinama.

Istraživanje naučnika pokazuje da čak i one osobe koje su imale genetske predispozicije za kardiovaskluarna oboljenja, uz pravilan životni stil u mladosti, uspeli su da izbegnu rizik od dobijanja bolesti u kasnijim godinama.

Istraživanje je započeto pre dvadesetak godina (oko 1985.). Tada su naučnici uzeli uzorke krvi nekoliko hiljada ispitanika starosti od 18 do 30 godina. Tu istu grupu ljudi pratili su narednih godina. Istraživači su upoređivali podatke ispitanika kao što su pritisak, holesterol, šećer, težina… Takođe, vodili su evidenciju i o tome da li su učesnici pušači, da li konzumiraju alkohol, da li su fizički aktivni…

Šezdeset odsto onih koji su vodili zdrav život, i nakon dvadeset godina ostali su u kategoriji malog rizika od kariovaskularnih bolesti. “Ovo potvrđuje mišljenje da bi životni stil mogao da ima istaknutiju ulogu od genetike.” – rekao je autor istraživanja Kijang Liu u materijalu objavljenom na Nortvest Univerzitetu.

Potrudite se da što manje opterećujete svoj organizam dok ste mladi. Čuvajte svoje zdravlje, jer je to, kao što i izreka kaže, najveće bogastvo.
Zdravim načinom života ulažite u svoju budućnost.