DJULA2018 1636 180830

Đula: Grad cveća, drveća i termalnih voda

foto: Miss Stills Photography

Nekada je Đula vrvela od turista iz Jugoslavije, a danas je sve više ljudi iz Srbije koji joj se vraćaju zbog zdravlja i uživanja.  Glavni razlog, zašto je ova banja i dalje atraktivna turistička destinacija, leži u lekovitoj termalnoj vodi koja izbija iz dubine od preko 2000 metara, i dostiže temperaturu od čak 72ºC. Ali, Đula je više od banje!

svg%3E
Fontana u banji „Várfürdo“ u Đuli

To je grad na vodi, i grad koji voli vodu. U samom centru videćete puno fontana, što velikih što malih. Gradski pejzaž definišu, pre svega, prirodne vode, reka Beli Kereš, kanal Eleviz (prepun šetača i pecaroša) i venac jezera koji obuhvataju naseobinu, pa je Đulu moguće obići i čamcem. U Mađarskoj je još zovu i „grad cveća i drveća.

svg%3E
Na svakom koraku naići ćete na oaze zelenila, male ili velike vrtove prepune raznobojnog cveća, među drvećem.

 

Od Beograda je udaljena 350 km, a od rumunske granice samo 5km. Ukoliko izaberete manji granični prelaz između Srbije i Mađarske, izbeći ćete i gužve i plaćanja putarine, pa će vas od Beograda do ovog gradića deliti oko 4 sata vožnje. Ali, imajte na umu da je prelaz Đala otvoren samo za putnička vozila i to do 19h.

 

Tvrđava Đula

S njenog vrha se pruža lep panoramski pogled na ceo grad

Zaštitni znak ovog grada je Tvrđava Đula, jedina neoštećena ciglana-tvrđava Srednje Evrope. Izgrađena od crvene opeke, u službi odbrane hrišćanstva od Turaka, ona i dan-danas čuva atmosferu srednjovekovnog grada.

svg%3E
Tvrđava Đula više od 600 godina stara, sa 24 izložbene srednjovekovne sobe

Tu možete videti sobu turskog sandžakbega, odmah do sobe mađarskog velomože, dobiti potkovicu, koju će vam na licu mesta iskovati stari kovač, obići prostorije koje su služile kao zatvor, ali i pogledati sprave za mučenje.

svg%3E
Tvrđava Đula, unutrašnjost u centru sa bunarom želja

Danas, Tvrđava je mesto gde se održavaju razne priredbe, pa je tako kapela pogodna za priređivanje krštenja, svadbi, viteških prijema, konferencija… Ispred Tvrđave nalazi se jezerce, na čijoj se letnjoj pozornici organizuje Pozorište tvrđave sa najboljim predstavama, operama, mjuziklima, baletima, pozorištem lutaka, ili klasičnom, džez, bluz i narodnom muzikom, kao i narodnim plesom.

 

Ne leči samo voda, nego i hrana i piće

Uz dobar zalogaj ide i dobra rakija, na mađarskom palinka

Retko koji gurman može odoleti mađarskim specijalitetima: gulašima, paprikašima, kobasicama, kolačima, sirevima, vinima… i dobroj rakiji – palinki.
U Manufakturi rakije, možete naučiti kako nastaje mađarska rakija – od uzgajanja voća, preko destilacije, pa sve do testiranja, mnogo puta nagrađivane, palinke.

Sve to uz dobro posluženje!

svg%3E
Mađarska kobasica od svinjskog mesa

 

svg%3E
Viljamovka iz đulanske manufakture najbolja je mađarska rakija za 2017, a tu su i divlja trešnja, lozovača, kajsijevača i rakija od maline.

 

Nezaobilazna stanica za sve ljubitelje slatkiša

„Stogodišnja poslastičarnica“, koja radi još od 1840!

Svakakve đakonije ovde možete probati  – čokolade, sladoled, praline, kolače, torte… i sve se to po staroj i dobro čuvanoj recepturi. U pitanju je druga najstarija poslastičarnica u Mađarskoj, čiji prostor i dalje odiše atmosferom baroknog stila.

svg%3E
Poslastičarnica “Szazeves Cukraszda” proizvodi praline pod nazivom “Cadeau”

Dvorac Almaši za sva čula

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Nekada dvorac grofa Almaši, danas moderan muzej

Aktuelna, interaktivna, izložbena postavka dvorca-muzeja provešće vas kroz istoriju ovog kraja, i pokazati kako su nekad živeli grofovi i grofice.  Videćete, ne samo luksuzne odaje vlasnika dvorca (radne i spavaće sobe, originalan nameštaj, Žolnai keramiku…) već i, odaje za konjušare, opreme i garderobu sobarica i švalja, kao i kuhinju u kojoj se nekad za gospodare spremalo od hleba, kolača do pauna.

svg%3E

Grof Almaši je bio velika lutalica i sa svakog putovanja bi doneo po neku retku biljku za svoj vrt. Istu aktivnost su nastavili i njegovi naslednici, pa je tako nastala svojevrsna botanička bašta u kojoj se nalaze i brojni bazeni.

svg%3E
Moda u vreme grofica
svg%3E
Moda u vreme grofova

 

Kupanje u dvorcu Almaši

Đula je pravi dragulj regije, grad-banja 

Banja „Várfürdo“, ili na engleskom Castle Spa (banja Tvrđave)  je banja sa 5 zvezdica,  a nalazi se ni manje ni više nego u parku dvorca Almaši.
Park dvorca se prostire na veličanstvenih 8,5 ha na kojima su Banja „Várfürdo“ i Hunguest Hotel Erkel.

svg%3E
Park dvorca Almaši

U jedinstvenoj atmosferi na raspolaganju vam stoji 17 bazena, kao ilekovita alkalno-hidrogenkarbonatska-hloridna termalna voda. Ova voda služi u lečenju bolesti lokomotornih organa, reumatskih tegoba, lokalnih neuroloških tegoba, problema stomačne kiseline i ginekoloških upala. Čitav tim lekara, ali i jedno celo krilo, su tu za one kojima je ova termalna voda neophodna za ozdravljenje.

svg%3E
Termalni bazen lekovite vode, braon boje i specifičnog mirisa, sadrži jod

S druge strane, svi oni koji u termalnoj vodi vide izvor uživanja, mogu se relaksirati u brojnim zatvorenim i otvorenim bazenima, u parku između stogodišnjih stabala i cvetnih vrtova.

svg%3E
Bazen morskih talasa

Tu su: bazeni za plivanje, za decu, oni sa gejzirima i masažerima i vodopadima, sa talasima, brze reke… Takođe, i brojni tobogani, od kojih je najzanimljiviji takozvani “krofna tobogan” koji ima nagib nagore, pa umesto da po završetku vožnje u vodu uronite, vi ste u stvari iznad vode.

 

Hunguest Hotel Erkel povezan sa banjskim kupalištem

Nosi ime slavnog kompozitora Ferenca Erkela

Neposredno pored Tvrđave Đula, direktno povezan sa banjom „Várfürdo“, nalazi se hotel Hunguest Hotel Erkel. I u kišnim i zimskim danima neće vam biti hladno, jer u bade mantilu, toplim hodnikom, možete šetati do kupališnog kompleksa.

svg%3E

Ovde možete birati između dva krila DÜRER**** ili MUNKÁCSY***. Koji god da izaberete, čeka vas vrhunska uslugai vrlo prostrane, komforne sobe. Dvarestorana služe ukusna jela mađarske i internacionalne kuhinje.

svg%3E
Hotel nosi ime slavnog kompozitora Ferenca Erkela koji je komponovao mađarsku nacionalnu himnu

Violin bar će vas povesti na vinsko putovanje mađarskim regijama, dok ćete u hotelskom Harmony Wellness centru naći pravi mir i opuštanje u saunama i masažama. Hotel je dobar i za organizovanje konferencija i team-building-a, jer ima dve konferencijske sale i veći broj sekcijskih sala.

Ne kažu za džaba da ovde „svaka kap pruža doživljaj“!