Segedin; foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedin: Grad mladih, raskošne arhitekture i zelenila

Segedin i glavne atrakcija: Nezaobilazni Trg Dom, Zavetna crkva i Dimitrijev toranj

„Segedin pre svega posećuju turisti iz Srbije, pa Rumunije, pa iz Nemačke. Najveća atrakcija srpskim turistima jesu Banja Akvapolis i Banja Ana. Pored toga, naravno i istorijski deo grada, centar i znamenitosti grada,“ ističe menadžer TO Segedin Silivaj Ač.

Nezaobilazna turistička atrakcija je bez sumnje Trg Dom sa Zavetnom crkvom i najstarijom građevinom Dimitrijev toranj. Kada smo došli do čuvenog Trga Dom, na njemu su bile privedene kraju pripreme za 90. Letnje igre, dramski festival na otvorenom, koji prima 4000 gledalaca.

6X1A3159
Segedin, Zavetna crkva; foto: Tijana Janković-Jevrić

Lepota trga najbolje se može sagledati s vrha tornja Zavetne crkve, do kojeg se stiže nakon nekoliko stotina stepenika, što nekome može da bude fizički zahtevno. Kažu da veličinom odgovara Trgu Svetog Marka u Veneciji. Okružen je s jedne strane Biskupijom, Bogoslovijom i Biskupijskim muzejom, a s druge Nacionalnom halom sa nizom od stotinu skulptura velikana mađarske istorije, nauke i umetnosti.  

U neposrednoj blizini nalazi se i Biblioteka Šomođi, kojoj je nakon velike poplave, kao podstrek duhovnoj obnovi grada, kanonik Karolj Šomođi poklonio čak više od 41 000 knjiga.

6X1A3126
Segedin; Karolj Šomođi; foto: Tijana Janković-Jevrić

Zavetna crkva ili Segedinski Dom je četvrta najveća katolička crkva u Mađarskoj, koja je izgrađena s željom Segedinaca da nakon poplave izgrade velelepnu crkvu.

6X1A3146
Segedin, detalj Zavetne crkve; foto: Tijana Janković-Jevrić

Građevina u sebi sadrži elemente romanskog, gotskog, i i vizantijskog stila.

Posebno mesto u njenom enterijeru zauzima mozaik Bogorodice čija figura na sebi ima mađarski gunj i segedinske papuče, kao i impresivne orgulje s 9040 svirala.

6X1A3203
Segedin; Orgulje u Zavetnoj crkvi; foto: Tijana Janković-Jevrić

Tu je i skulptura „Hrist na raspeću”, Janoša Fadrusa, koja je 1900. godine na Pariskoj Svetskoj izložbi osvojila glavnu nagradu.

6X1A3216
Segedin, unutrašnjost Zavetne crkve, Bogorodica u mađarskoj odeći; foto: Tijana Janković-Jevrić

U Vizitorskom centru Doma, pri našoj poseti, bila je aktuelna izložba mađarskog veza, grupe autora.

Pored crvke nalazi se i Dimitrijev toranj čija osnova potiče još iz XI veka, što ga čini najstarijom građevinom u Segedinu. Danas posetioci mogu tu mogu da pogledaju izložbu o istoriji krštenja i o istoriji izgradnje Tornja.

6X1A3155
Segedin, Dimitrijev toranj; foto: Tijana Janković-Jevrić

Na Trgu Dom, tokom zimskog perioda, odigrava se i božićni Advent festival.

Prekoputa Zavetne crkve nalazi se i Srpska crkva u Segedinu, Crkva Svetog Nikole koja je osveštana 1778. godine.

6X1A3250
Segedin; Srpska crkva, foto: Tijana Janković-Jevrić