Muve tus i akril na pleksiglasu 2020. detalj

Otvaranje izložbe Vladimira Lalića u Muzeju grada Beograda

„Sedimenti i sentimenti“ – samostalna izložba radova od 2013. do 2020.

Muzeju grada Beograda u petak, 13. novembra od 18 do 21 časova biće održano svečano otvaranje samostalne izložbe radova pod nazivom „Sedimenti i sentimenti“ međunarodno priznatog autora Vladimira Lalića.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra 2020. godine. Izložba je prodajnog karaktera. Ulaz je slobodan.

Vladimir Lalić će se 13. novembra predstaviti beogradskoj publici na celom prvom spratu Muzeja (oko 800kvm) sa novom neizlaganom serijom radova na pleksiglasu, interaktivnim „site specific“ instalacijama, kao i sa radovima iz prošlih faza, za koje je više puta nagrađivan. Lalić je najmlađi autor koji je dobio čast da izlaže samostalno u ovom važnom zdanju. 

Vladimir Lalic foto Nemanja Maras

Nakon mnogobrojnih izložbi u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu i Beogradu, umetnik nam na ovoj izložbi predstavlja recentne radove koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima, ali i starije radove, a sve ih objedinjuje Lalićev crtački rukopis i osećaj za dramatične kompozicije. U novim radovima upotrebljava umesto papira pleksiglas, praveći od više ploča slojevite crteže-objekte, koji pored linije i boje odaju i utisak treće dimenzije, kao i igru prelamanja senki. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, video radovi, objekti sa LED rasvetom i implementiranim zvučnicima „cite specific“ instalacije u mraku, koje čine ovu izložbu i interaktivnom. Svaka soba predstavlja poseban segment njegovog autorstva. U jednoj od soba će biti izloženi crteži na pleksiglasu u potpunom mraku, gde će posetioci ulaziti samo sa svetlom iz mobilnih telefona ili baterijskih lampi. Osvetljeni – crteži na pleksiglasu čine teatar senki, koji posetioci prave upravo direktnim osvetljavanjem samih ploča.

Na novoj samostalnoj izložbi biće izloženo oko 30 novih, do sada ne izlaganih radova, kao i oko 70 radova od 2013. godine, pozajmljenih posebno za ovu izložbu iz mnogobrojnih privatnih kolekcija.

Istoričarka umetnosti –Ksenija Marinković, piše u katalogu za izložbu:

„Vladimir Lalić osvetljava mračne, bolne i uznemirujuće porive, bučno i virtuozno. Lalićeva slika je pozornica na kojoj se besramno smenjuju prizori autorove intimne groteske. Karakteri igraju simboličku i stvarnu ulogu u istoj ravni. S tim u vezi je i njihova predstava manje ili više realistična. Dok je u tematskom smislu ekspresivan u tehničkom pogledu Lalić je precizan i uravnotežen. Njegova sposobnost da ovlada prostorom slike učvršćuje uznemirujući sadržaj do nivoa napetosti koja se u posmatračevom iskustvu razrešava kroz suočenje sa sopstvenom ambivalentnošću. Kad pogledamo u lice svom strahu često ćemo se susresti sa odrazom u ogledalu. Ono što nas najviše plaši jeste odsustvo (samo)kontrole.”

Autor izložbe Vladimir Lalić – govori o postavci u Muzeju:

Moje autorstvo gradim iz unutrašnje nužnosti da komuniciram sa svetom putem crteža, kroz artikulisanje odnosa privatno-javno, kroz mapiranje emocija, kao i kroz vizuelno-likovne tenzije koje ostavljaju ožiljke u sećanju. Slojevi sećanja i emocija postaju slojevi vizuelnog dnevnika u kome se javno čita moj intimizam upleten u arhetipske sadržaje kolektivno i pojedinačno nesvesnog.

Ovo je sjajna prilika da okupim sve „sedimente“ mog rada na jednom mestu, koji su se poslednjih 7 godina poprilično nakupili. Jako mi je drago da će publika moći da vidi već izlagane, nagrađivane serije radova , ali takođe i dopunjene serije radova, kao i nove audio-vizuelne instalacije u kojima će moći i da učestvuju. Ovo će biti najpotpuniji presek mog stvaralaštva i svakako prostorno najveća izložba do sada.

Radno vreme Muzeja tokom izložbe:

Utorak, sreda, petak – od 10 do 17 časova

Četvrtak, Subota – od 10 do 20 časova

Nedelja – od 10 do 17 časova

Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti. Još od osnovne škole krenuo je da samostalno izučava muziku, a kasnije upisuje i srednju muzičku školu Stanković, odsek solo pevanje (tenor). Već osam godina je član hora Viva Vox sa kojim je nastupao između ostalog u Njujorku u Ujedinjenim nacijama, Pekingu, Beču i ostatku Evrope. Možemo ga takođe čuti kao solistu u novoj postavci opere Ljubavni napitak, kao i u mjuziklima Rebeka i Jadnici u beogradskom Madlenianumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 9 godina je frontmen i idejni tvorac benda Organized Chaos koji je već dobro poznat beogradskoj publici. 

O AUTORU

            Rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafike, koju završava 2010. 

Od 2008. do 2012. radi kao stručno lice – demonstrator na FPU na odseku grafika.

Član ULUS-a od 1.1.2009.

            Priredio 27 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 60 grupnih izložbi, domaćih i internacionalnih (Njujork, Singapur, Pariz, Trst …)

            Dobitnik je tromesečnog rezidencijalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu 2013. kao i rezidencijalnog boravka „Tropicallab“ u Singapuru 2019.

            Dobitnik je šest nagrada za vizuelno stvaralaštvo među kojima je i Prix Paul Louis Weller – dodeljene od strane Academie des Beaux arts u Parizu, Francuska. 

            Njegovi radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom sveta. Trenutno živi i radi u Beogradu, Srbija. 

Nagrade:

2017.   Prix Paul LouisWeller – Academie des Beaux arts – Pariz, Francuska

2017.   Finalista fonda Antoine Marin – 21. dodela nagrade za slikarstvo – Pariz, Francuska

2017.   Specijalna nagrada žirija na LYNX ART – Trst, Italija

2015.   Nagrada na 48. Hercegnovskom zimskom salonu – Herceg Novi, Crna Gora

2013.   Prvonagrađeni laureat fonda za crtež „Vladimir Veličković“ – Beograd, Srbija

2011.   Nagrada Učiteljskog fakulteta na Internacionalnom bijenalu suva igla –Užice, Srbija

2008.   Merit mention na II izložbi akta – Šabac, Srbija

2007.   „Mihailo S. Petrov“ nagrada za najbolji studentski rad – otisak – Beograd, Srbija