Dah teatar

DAH Teatar: „Zа tvoje dobro“ i „Drveće pleše“

DAH Teatar na Velikoj sceni Teatra Vuk

 

U okviru 17. dečijeg festivala „Zvezdarište“ DAH Teatar će izvesti svoju predstavu „Za tvoje dobro“ u petak, 27. maja u 11 časova na velikoj sceni Teatra „Vuk“.

Predstava se zasniva na članovima Konvencije UN-a o pravima deteta, specifično na 3. članu Konvencije: „Svi odrasli treba da postupaju onako kako je najbolje za dete. Kada odrasli donose odluke treba da misle kako će njihove odluke uticati na decu.”

Koristeći strukturu bajki i njihovu dekonstrukciju, predstava istražuje problematičnu stranu sveta u kome živimo, sa idejom da utiče na podizanje svesti o pravima mladih i dece, ali i da inspiriše i motiviše da ne zatvaramo oči pred kršenjem ovih prava i da zajedno utičemo na pravljenje uslova za njihovu primenu.

Predstava je za decu uzrasta 9+.

Tekstovi: Konvencija o pravima deteta; Vilijem Šekspir. Makbet; Braća Grim, Ivica i Marica; Pepeljuga; Snežana i sedam patuljaka; Jack Zipes, Fairy Tales and the Art of Subversion; Bruno Bettelheim, The Uses of Enchantment; Rachel Aviv, The Trauma of Facing Deportation, The New Yorker (March 27, 2017); Santiago and others, Resignation syndrome in hidden tears and silence, International Journal of Social Psychiatry 2019, Vol. 65/80-82; Salin and others, Resignation Syndrome: Catatonia? Culture Bond? Frontiers in Behavioral Neuroscience (January 2016); Clara Long, Kids in Cages: Inhumane Treatment at the Border, Human Rights Watch Testimony (July 2019).

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Muzika: Mary Had a Little Lamb; Arlen Harold, Ding Dong the Witch is Dead; James Newton Howard. Gone (Snow White and the Huntsman); Frank Churchill, Someday my Prince will Come.

U predstavi su korišteni dokumentarni snimci protesta mladih i dece širom sveta.

Predstava DAH Teatra „Drveće pleše” igraće se u nedelju, 29. maja sa početkom u 21 čas u Studentskom parku u Beogradu. „Drveće pleše” plesno-pozorišna predstava na otvorenom koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Predstava nam prenosi svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu. 

Predstava, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, govori o „životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, kojom želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.