baustelle web 134 e1441744431874

6 sati performansa na Kalemegdanu

Poslednji i najveći događaj koji će BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE prirediti u Beogradu desiće se u rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu 12. septembra, sa početkom od 17h.

U završnoj i ključnoj etapi ovog projekta umetnici iz Beograda, Ciriha i Prištine će nakon osam nedelja zajedničkog rada u ova tri grada predstaviti svoje radove koji su nastali u ovom periodu, a koji treba da oslikaju njihovu reakciju na pitanje “U šta ti veruješ”.

Ceo proces upoznavanja i zajedničkog rada započet je u julu u Cirihu. Nakon toga se grupa umetnika i umetnica različitih senzibiliteta i veština preselila u Beograd, gde su takođe tokom dve nedelje mogli da upoznaju grad, ljude, ali i svoj umetnički rad promisle u drugačijem kontekstu od ciriškog. Nakon različitih programa i priprema u Beogradu premestili su se u Prištinu, gde je 5. septembra održan prvi u nizu od tri finalna performansa. Nakon ovog događaja u Prištini grupa umetnika je doputovala u Beograd, gde su u toku pripreme za veliko finale na Kalemegdanu.

Ovo šestočasovno izvođenje njihovih radova kroz koje prikazuju svoje reakcije na pitanje verovanja biće održano u rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu, i to 12. septembra.

S obzirom na to da je ceo performans sastavljen od različitih radova i niza repetativnih radnji, posetioci su u prilici da kad god dođu isprate radove od početka do kraja. Posle ovog performansa svi odlaze u Cirih, koji je zapravo i poslednja stanica BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE projekta, gde će poslednji put izvesti svoj performans u prostorijama Fraumünster katedrale.

“U šta ti veruješ” je pitanje koje je okosnica, tj. tema preko 20 radova ljudi iz različitih gradova, sredina, umetničkih veština, koji će pored predstavljanja ličnih impresija pokušati i da sve prisutne podstaknu da ovo tako univerzalno, sveprisutno i uvek otvoreno pitanje ponovo aktiviraju.

 Ulaz na performans je slobodan.

BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE je u Beogradu organizovan od strane Kulturabelle, partnerske organizacije na ovom projektu i uz podršku Bitef teatra.