Erwin Wurm

Erwin Wurm: Javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti

Austrijski umetnik Erwin Wrum ima aktuelnu postavku u Beogradu

U sklopu izložbe „Jedan minut zauvek” umetnik Erwin Wurm će 30. maja održati Javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti sa početkom u 20 časova. Umetnikovo predavanje predstavlja poklon svim ljubiteljima umetnosti.

Besplatan ulaz važiće samo za javno predavanje, dok su ulaznice za izložbu „Jedan minut zauvek” u prodaji po redovnim cenama.

Ovom prilikom Erwin Wurm će sa publikom podeliti svoje bogato, tridesetogodišnje iskustvo, i tom prilikom govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Izložba „Jedan minut zauvek” Erwina Wurma u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu prva je samostalna izložba istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, pikazuje kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas. Pored jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) na izložbi su predstavljeni i drugi ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), Debeli automobil” (Fat Car) „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije,video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i radovi iz nove produkcije.

Wurm je posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

Kustosi izložbe su Maja Kolarić i Žerom Sans.

Erwin Wurm (1954) je autrijski umetnik koji živi i radi u Limbergu u Austriji, jedan je od trenutno najistaknutijih umetnika savremene svetske umetničke scene. Međunarodno priznanje stekao je jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi kroz demistifikaciju i proširivanje tradicionalnog pojma skulpture i njenim ponovnim stvaranjem kroz performans, video, fotografiju i crtež.

Wurm je slavu stekao tokom 90-ih godina prošlog veka upravo serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja. Wurmova jednostavna uputstva i crteži pozivaju na učešće kroz inkluzivan, zabavan i društveno participativan pristup, preispitujući istovremeno svetu i konvencionalnu vajarsku tradiciju gde publika kroz igru, ples i pokret postaje i sama jednominutna skulptura.

foto: Tijana Janković-Jevrić