Segedin; foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedin: Grad mladih, raskošne arhitekture i zelenila

Grad Segedin i mađarski Gaudi – arhitekta Ede Mađar i njegove palate

Da su Segedinci voleli da svoju ličnost i imetak utkaju i u arhitekturu, kazuje i primer neverovatne Reok palate, koja svojim izgledom neodoljivo podseća na dela Gaudija. Zgradu je projektovao tada veoma mlad arhitekta (29 godina) Ede Mađar, koji je za vreme svog kratkog života (ubio se u 35 godini zbog ljubavi) ostavio trajni pečat na izgled grada.

6X1A3081
Segedin, Reok palata, foto: Tijana Janković-Jevrić

Njegova Reok palata, koja je izuzetan primer segedinske secesije, nastala je po porudžbini Ivana Reoka, tadašnjeg hidroinženjera.

6X1A3077
Segedin, Reok palata, foto: Tijana Janković-Jevrić

Reok je želeo da se na zgradi vidi da je on bogat, da se bavi vodom, da je Mađar i da voli konje. Tako da na fasadi stoje talasi vode, ljiljani i paunove šare, što su motivi mađarskog folklora, i dva konja. Danas se u ovoj prelepoj zgradi nalazi poslastičarnica i Regionalni umetnički centar u kom su izlagana dela Pikasa, Goje, Rembranta i Šagala. Objekat iz 1907. godine se nalazi na Trgu Edea Mađara.

6X1A3091
Segedin; Reok palata galerijski prostor; foto: Tijana Janković-Jevrić

Delo Edea Mađara je i Ungar-Majerova palata u ulici Karas, koju u narodu zovu Plesačice. „Najlepši deo zgrade je ogroman kupolast ugaoni toranj, koji se završava u cvetnom buketu opasan limenim skulpturama devojačkih figura iz ulaza u kuću iz Taborove ulice. Za ovo se zaista može reći da je istovremeno spokojno, fino, onirično i bizarno.“ (Tibor Bakonji)

6X1A3099
Segadin; Ungar-Majerova palata, foto: Tijana janković-Jevrić

Ungar-Majerova palata je i danas, kao i nekad, u funkciji najamne zgrade.

Po svojoj lepoti, pored pomenutih, izdvajaju se i zgrada Narodnog pozorišta u neobaroknom stilu, i bioskop Belavarosi Mozi u art deko stilu koja je zaštićeni spomenik kulture i u kome se održava filmski festival Vilmoš Žigmond. U segedinskom bioskopu je aktuelna i izložba virtuelne realnosti o istoriji filma i interaktivni park doživljaja.