Segedin; foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedin: Grad mladih, raskošne arhitekture i zelenila

Segedin kao grad istorije, nauke, turizma i razonode privlači turiste i studente iz Srbije

Otkud Indijanci u Mađarskoj? Da li je riblja čorba samo turistički mamac ili je mađarski specijalitet koji se ne propušta? Koji Mađar je, gde i kada, pronašao vitamin C? Zašto treći najveći grad iz našeg komšiluka, u kom se najčešće sreću srpski turisti, nosi epitete sunčani, festivalski, univerzitetski?

Predstavljamo vam iskustvo s putovanja u Segedin, mađarski grad bogate istorije, kulture i ekokulture. Zahvaljujući gostoprimstvu i stručnom vođenju predstavnika TO Segedin, pronašli smo brojne segedinske zanimljivosti, i još jednom potvrdili da je to turistička destinacija koja je, osim nekada izuzetno popularne šoping ture, idealna kako za one koji traže odmor i relaksaciju tako i za one koji vole umetnost, nauku, prirodu, za ljubitelje zabave, dobre hrane, aktivnog odmora i avanture.

6X1A3231
Segedin; pogled s tornja Zavetne crkve; foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedin smo posetili krajem juna, kada su već uveliko počeli vreli dani, ali i završne pripreme za čuveni Letnji festival igre na otvorenom. Grad je prekrilo intenzivno, gotovo mediteransko plavetnilo neba i jako sunce, kao što možete da primetite na fotografijama. Osveženje od visokih temperatura šetači pronalaze na brojnim zelenim površinama, i na različitim većim ili manjim fontana koje se nalaze svuda naokolo u ovom gradu.

6X1A3111
Segedin; fontana ispred Muzeja Ferenc Mora; foto: Tijana Janković-Jevrić

Tu je i gradsko kupalište na Tisi s kampom, kao i popularni akva park Aquapolis s 13 tobogana od ukupno 1000 metara za mlade, ali i Termalna banja Ana s lekovitom banjskom vodom i blatom za starije. Novi Segedin, do koga se stiže preko Belvarosi mosta, ima i gradski sportski bazen koji je otvoren za rekreativce u terminima noćnog kupanja.

Posebno je prijatno u pošumnjenom Zoo vrtu koji se nalazi na samo pet minuta od centra grada, kao i u Botaničkoj bašti s najvećom zbirkom na otvorenom u centralnoj Evropi.

6X1A3101
Segedin; foto: Tijana Janković-Jevrić

Sve je u ovom gradu od 160 000 stanovnika blizu, i lako je za orijentaciju. Naša “baza” je bila hotel Novotel, što nam je omogućilo da budemo u centru zbivanja; nadomak Muzeja Ferenc Mora, do šetališta pokraj Tise i u blizini lokala idealnih za noćni izlazak, kao što je, na primer, pivnica Barka, ispod samog most Belavarosi.

Letnje večeri su posebno prijatne na šetalištu pored Tise, na kom se okupljaju mladi u manjim grupama zbog druženja, a kojih ima dosta s obzirom na to da je Segedin univerzitetski grad. Svake godine, Segedin ima, u okviru svog međunardno prepoznatog Univerziteta, 22 000 upisanih studenata, od kojih su 1200 iz Srbije.

6X1A3067
Segedin; Mediteranski trg, omiljeno mesto u gradu Segedinaca; foto: Tijana Janković-Jevrić

Bašte kafića i restorana su pune, i nalaze se na svakom uglu. Segedinci najviše vole da sede na svom Mediteranskom trgu, odnosno na Trgu Klauzal, koji je nakon rekostrukcije 2004. godine dobio nagradu – priznanje Europa Nostra, od pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa.

6X1A3103
Segedin; U skoro svakoj ulici pronaći ćete ukras – skulpturu, spomenik, bistu… foto: Tijana Janković-Jevrić

Centralno šetalište na Trgu Sečenji prolazi kroz veliki park koji je okružen stoletnim platanima, magnolijama i retkim biljkama, a u kome se takođe nalaze staute poznatih istorijskih ličnosti.

6X1A3063
Segedin; Trg Sečenji; foto: Tijana Janković-Jevrić

Grad je živ a tih. Šetnja njime je prijatna, opuštena i sadržajna, gde god da se uputite. Ipak, najpopularniji korzo je onaj u ulici Karas.

Idealan je za vožnju biciklom ili električnim trotinetom, a razgledanje grada moguće je i turističkim vozićem.

Nakon šetnji, obilazaka znamenitosti i kupanja, naša preporuka bi bila da svoj dan u Segedinu zaokružite vrhunskom pikantnom ribljom čorbom ili nešto blažim ribljim paprikašem u restoranu Roosevelt téri halászcsárda pored Tise, u blizini Belavarosi mosta.