Segedin; foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedin: Grad mladih, raskošne arhitekture i zelenila

Pored nas Beograđana, u Segedin stigli i Indijanci: Noć muzeja u Muzeju Ferenc Mora

Na platou ispred Muzeja Ferenc Mora, ustanove koja nosi ime segedinskog pisca, oko osvežavajuće velike fontane, poslednjeg junskog vikenda, skupljali su se Indijanci i kauboji svih generacija.

6X1A3274
Segedin; kauboji i Indijanci na Noći muzeja; foto: Tijana JankovićJevrić

Neobičan vestern prizor u mađarskom gradu na obali reke Tise, za povod je imao segedinsku Noć muzeja i aktuelnu gostujuću izložbu Nacionalnog muzeja kaubojskog i vestern nasleđa iz Oklahome, na kojoj je izložena, između ostalog, i originalna rekvizita iz kaubojskih filmova.

6X1A3272
Segedin; gostujuća izložba iz Oklahome; foto: Tijana Janković-Jevrić

Kako saznajemo, u Mađarskoj postoje dve komune, koje u festivalskim prilikama organizuju kampove za ljubitelje vesterna, koji se tim povodom maskiraju, daju sebi indijanska imena, i imitiraju nekadašnji stil života Indijanaca.

6X1A3273
Segedin; Ferenc Mora za Noć muzeja, foto: Tijana Janković-Jevrić

Segedinska Noć muzeja održava se svake godine, za vikend oko Svetog Jovana (22. jun), i to u tri objekta koja pripadaju Muzeju Ferenc Mora. Povodom dvadesete Noći muzeja i njenog vestern izdanja, PR Anita Hegediš, kaže:

„Ova izložba nam stiže iz Oklahome, iz Kaubojsko-Indijanskog muzeja. Eksponati su putovali 10 000 kilometara. Ovo su originalni predmeti koji su korišćeni na divljem zapadu, iz svakodnevne upotrebe kauboja i Indijanaca. Ovo su eksponati od međunarodnog značaja i pokazuju potpuni život Indijanaca i kauboja. Tu su i predmeti iz vestern filmova Bada Spensera: pištolj, kaiš i originalne lisice iz filmova. Svi predmeti su povezani s legendama. Imamo i  predmete koje su i mađarski Indijanci izradili i poklonili izložbi.  Naime, u pitanju je jedna indijanska zajednica koju čine ljubitelji indijanske kulture.“

6X1A3267
Segedin; PR Anita Hegediš, foto: Tijana Janković-Jevrić

Aktuelna vestern izložba trajaće do kraja decembra ove godine, dok stalnu postavku muzeja, nakon renoviranja, od 2020. godine čine tri postavke –  prirodnjačko-naučna izložba, zatim izložba o piscu Ferencu Mori, po kome je i nazvan muzej, kao i postavka o Segedinskoj tvrđavi.

6X1A3119
Segedin; Ferenc Mora Muzej; foto: Tijana Janković-Jevrić

Jedan od najinteresantnijih delova zdanja je vidikovac na krovu Muzeja. 

Ovom prilikom, izdvojili bismo i nekoliko eksponata posvećena  tradicionalnim segedinskim papučama, koje su primer turskog uticaja na lokalni folklor.

6X1A3279
Segedin; folklorne papuče; foto: Tijana Janković-Jevrić

Posebne su i po tome što su jednake, ne postoji razlika između leve i desne, sve dok se hodanjem ne preoblikuju. Danas su u modi samo kao suveniri, a možemo da ih vidimo i na Bogorodici u Zavetnoj crkvi u Segedinu.